Gerelateerde berichten

Nieuwe warmtekoppeling in de Botlek levert 15.000 ton CO2-reductie op

  • 19 mei 2017

Evides Industriewater en chemieconcern Huntsman hebben op vrijdag 19 mei een warmtekoppeling gerealiseerd, die leidt tot een substantiële besparing van fossiele brandstoffen in het petrochemisch cluster in de Botlek. Evides benut de overtollige warmte van Huntsman voor het opwarmen van demiwater dat het levert aan een groot aantal bedrijven in de Botlek.

De warmtekoppeling kwam tot stand met steun van gemeente Rotterdam, het ministerie van Economische Zaken en Deltalinqs, de ondernemersorganisatie van de haven- en industriële ondernemingen in Mainport Rotterdam. Met de warmtekoppeling kan fors worden bespaard op de inzet van fossiele brandstoffen, wat leidt tot een flinke CO2-emissiereductie. Niet alleen bij Huntsman en Evides, maar vooral bij de afnemers van het verwarmde demiwater. Jan Robert Huisman, directeur Evides Industriewater: “Verduurzaming en kostenbesparing gaan hier hand in hand. Niet alleen Huntsman en Evides, maar ook onze klanten profiteren hiervan.”

Warmtewisselaar
In de wintermaanden moet Evides het innamewater op zijn demiwaterfabriek DWP Botlek opwarmen tot minimaal 5 °C, om het zuiveringsproces optimaal te laten verlopen. In de zomer heeft Huntsman juist behoefte aan extra koelcapaciteit. Door het innamewater van Evides en het koelwater van Huntsman langs een warmtewisselaar te leiden, kunnen beide bedrijven hun water het hele jaar door op de juiste temperatuur houden.


De warmtekoppeling die op 19 mei in gebruik is genomen (foto: Huntsman Holland BV)

Energieakkoord
Dit project draagt bij aan het realiseren van de afspraken in het Energieakkoord en Rotterdam Duurzaam. De potentiële CO2-reductie bedraagt volgens de samenwerkingspartners 15.000 ton per jaar. 


(Waterforum Online)


Reacties (0)

U heeft een digitaal abonnement nodig om te kunnen reageren.