Gerelateerde berichten

Aantal Blauwe Vlaggen in Nederland blijft groeien

  • 19 mei 2017

183 Nederlandse stranden en jachthavens ontvingen op 18 mei de Blauwe Vlag, een internationale milieuonderscheiding. Dat zijn er acht meer dan in 2016. Het aantal Blauwe Vlaggen in Nederland blijft daarmee groeien. Noordwijk, Ameland, Westenschouwen en Jachthaven Terschelling namen al voor de dertigste keer de Blauwe Vlaggen voor hun stranden en jachthaven in ontvangst – een maximale score.

Op 18 mei werd in Nederland namelijk voor de dertigste keer de Blauwe Vlag uitgereikt. Het is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen en krijgen jaarlijks een inspecteur op bezoek.

De toekenning van het keurmerk en de uitreiking van de vlaggen waren het hoogtepunt van een afwisselend evenement in Scheveningen, waar onder meer sprekers als Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer) en Florian Dirkse (The Green Miles) acte de présence gaven. Daarna luidde de Haagse wethouder Boudewijn Revis bij de Pier van Scheveningen op ludieke wijze het Blauwe Vlag seizoen 2017 officieel in. Vervolgens vond in het Topzeilcentrum de officiële uitreiking van de Blauwe Vlaggen en certificaten aan de genomineerden plaats.


Opening Blauwe Vlag-seizoen 2017 (fotograaf: Mark Nicolai).

Strenge internationale criteria
Erik van Dijk, Stichting Blauwe Vlag: “We waren verheugd dat we wederom een flink aantal stranden en jachthavens de Blauwe Vlag mochten overhandigen. De strenge criteria, die internationaal worden gehandhaafd, geven aan dat een strand of jachthaven niet zomaar voor een Blauwe Vlag in aanmerking komt. Zo moet bijvoorbeeld het (zwem)water van uitstekende kwaliteit zijn, zijn de kades van jachthavens en stranden schoon en is er informatie over de natuur beschikbaar. En dit jaar is voor ons een jubileumjaar omdat voor de 30e keer de jaarlijkse Blauwe Vlag uitreiken.”

Exclusief
De Blauwe Vlag is een exclusief eco-label dat wordt uitgereikt aan meer dan 4.200 stranden en jachthavens in ruim 47 landen wereldwijd. Het doel van het Blauwe Vlag Programma is overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkennings- en kwaliteitssymbool voor goede schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens.

De Blauwe Vlag is een initiatief van de FEE (Foundation for Environmental Education), een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit inmiddels 73 landen die zich inspannen op het gebied van natuur- en milieuvoorlichting. Bekijk alle stranden en jachthavens die vandaag een Blauwe Vlag en Groene Wimpel hebben ontvangen op www.blauwevlag.nl.


(Waterforum Online)


Reacties (0)

U heeft een digitaal abonnement nodig om te kunnen reageren.