Gerelateerde berichten

Rwzi Leek gaat technologie voor terugwinning cellulose verder optimaliseren

  • 19 mei 2017

Na succesvolle tests op de rwzi Leeuwarden (Wetterskip Fryslân) hebben KNN Cellulose BV en BWA BV op de rwzi van Waterschap Noorderzijlvest in het Groningse Leek een nieuwe demo-installatie in gebruik genomen. Daarmee wordt de terugwinning van cellulose uit gebruikt wc-papier verder opgeschaald. De productie van Leek wordt nu al ingezet als hoogwaardige toevoegstof in asfalt, bijvoorbeeld op de Veerdijk van Ameland. 

In 2016 werd met asfalt met daarin uit wc-papier teruggewonnen cellulosevezels, een deel van een fietspad in Friesland aangelegd. “Daarmee werden de waarde van de technologie en de toepasbaarheid van het materiaal aangetoond”, stelt Erik Pijlman, directeur van KNN Cellulose. “De installatie op rwzi Leek is bedoeld om de productie te optimaliseren. Het is in feite de tweede fase, de doorontwikkeling.”

Cellvation
De terugwinningstechnologie die KNN Cellulose en BWA hebben ontwikkeld, is Cellvation gedoopt. “We zijn nu bezig met een technische en economische maximalisatie van Cellvation”, aldus Pijlman. Jaarlijks wordt in Nederland 180 miljoen kilo wc-papier doorgespoeld, dus over de aanvoer van deze secundaire grondstoffen hoeven de bedrijven zich geen zorgen te maken. Het Cellvation-proces bestaat volgens Pijlman uit een aantal stappen die zijn geïnspireerd door de papier- en voedingsmiddelenindustrie. Het resultaat is een zeef- en opwerkingstechnologie die op een rwzi kan worden toegepast voor het produceren van schone, marktrijpe cellulose.

Samenwerkingsverband
De ontwikkeling van de technologie wordt mede mogelijk gemaakt door het Samenwerkingsverband Noord Nederland en de provincie Groningen, via het Innovatief Actieprogramma-4. De samenwerking tussen BWA, KNN Cellulose en Waterschap Noorderzijlvest wordt ondersteund door de Water Alliance. Pijlman: “Het is daarmee een samenwerkingsverband tussen de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven, waarbij de nadruk ligt op de ontwikkeling van innovatieve en duurzame watertechnologie die wereldwijd vermarkt kan worden. Dankzij het brede netwerk van de partijen worden ontwikkelingen versneld en wordt concrete business gerealiseerd.”


(Waterforum Online)


Reacties (0)

U heeft een digitaal abonnement nodig om te kunnen reageren.