temperatuur
Deze afbeelding van de Copernicus Marine Service illustreert de anomalie van de zeeoppervlaktetemperatuur in de Middellandse Zee en voor de Atlantische kusten van het Iberisch schiereiland en Noord-Afrika (bron: Europese Unie, Copernicus Marine Service).

De temperatuur van het oceaanoppervlak van de wereld heeft een recordhoogte bereikt sinds het begin van satellietregistraties, wat volgens gegevens van de Amerikaanse overheid heeft geleid tot hittegolven op zee over de hele wereld.

Klimaatwetenschappers zeggen dat voorlopige gegevens van de Amerikaanse de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) aantonen dat de gemiddelde temperatuur aan het oceaanoppervlak sinds begin april 21,1 °C bedraagt, waarmee het vorige hoogtepunt van 21 °C in 2016 is overtroffen. Satellietbeelden van de Copernicus Marine Service maken duidelijk dat de afwijkingen in de zeeoppervlaktetemperatuur op 10 april ongeveer +3°C boven de referentiewaarde bereikten.

Risico op extreme weersomstandigheden

Drie jaar van La Niña-omstandigheden in de uitgestrekte tropische Stille Oceaan hebben geholpen de temperaturen te drukken en het effect van de stijgende uitstoot van broeikasgassen te dempen. Maar wetenschappers zeggen dat de hitte nu naar het oceaanoppervlak is gestegen, wat wijst op een potentieel El Niño-patroon in de tropische Stille Oceaan later dit jaar. Dat kan het risico op extreme weersomstandigheden vergroten en de wereldwijde hitterecords verder uitdagen.

La Niña is voorbij

Dr. Mike McPhaden, een senior onderzoeker bij Noaa, zegt: “De recente ‘triple dip’ La Niña is tot een einde gekomen. Deze langdurige periode van kou drukte de wereldgemiddelde oppervlaktetemperaturen, ondanks de toename van broeikasgassen in de atmosfeer. Nu het voorbij is, zien we waarschijnlijk het signaal van klimaatverandering luid en duidelijk doorkomen.”

Over Copernicus

Copernicus is de aardobservatiecomponent van het ruimtevaartprogramma van de Europese Unie en kijkt naar onze planeet en haar omgeving ten behoeve van alle Europese burgers. Het biedt informatiediensten die putten uit satellietaardobservatie en in-situ (niet-ruimte) gegevens. De Europese Commissie beheert het programma.