De Maas bij Andel
Het oppervlaktewater in de Maas wordt door drie drinkwaterbedrijven ingenomen voor de bereiding van drinkwater. (foto: Michiel Verbeek/Wikimedia Commons).

Alle directe lozingsvergunningen van bedrijven zijn sinds kort te vinden op de website Atlas van de Schone Maas. Dit is een gezamenlijke actie van de waterbeheerders in het Maasstroomgebied om informatie over het Maaswater centraal beschikbaar te stellen. “Een positief resultaat van het project Schone Maaswaterketen”, stelt André Bannink van RIWA-Maas. “De volgende stap is het toevoegen van de indirecte lozingsvergunningen.”

RIWA-Maas waarschuwde in 2022 in het jaarrapport dat de Maas steeds vervuilder raakt. Daarom moest er volgens de organisatie snel inzicht komen in alle industriële lozingen die in de Maas en haar zijrivieren terechtkomen. Deze vergunningen moeten volledig en actueel zijn. Bedrijven moeten volgens RIWA-Maas de stoffen die de drinkwaterproductie kunnen schaden maximaal reduceren.

Atlas van de Schone Maas

Bannink van RIWA-Maas is blij dat de Atlas er nu is en dat de lozingsvergunningen van waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, de Dommel, Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat er zijn te vinden. Hierin staat onder andere wie de waterbeheerders en wie de gebruikers van het Maaswater zijn. Daarnaast is er informatie te vinden over meetgegevens (waterkwaliteit), de herkomst van verontreinigingen (locaties rioolwaterzuiveringen en vergunningen) en de ambities van de Schone Maaswaterketen partners om de waterkwaliteit te verbeteren.

Beschikbaar en doorzoekbaar

“De vergunningen zijn beschikbaar en doorzoekbaar en iedereen kan zien wat voor stoffen bedrijven mogen lozen”, aldus Bannink. Tegelijkertijd wijst hij erop dat de lozing van sommige opkomende stoffen nog niet door vergunningen wordt gedekt. “Maar ook daar worden nu stappen gezet. Zo is Rijkswaterstaat momenteel bezig om alle vergunningen te bezien of herzien en stimuleren zij de waterschappen om dit ook te doen.”

Herkomst verontreinigingen

De vergunningen van waterschappen faciliteren inzicht over de herkomst van geloosd water en hiermee de herkomst van mogelijke verontreinigen. De vergunningen geven aan welke bedrijven direct lozen op de regionale wateren, die naar de Maas stromen. De Atlas  biedt dus de mogelijkheid om gericht naar stoffen te zoeken die industriële bedrijven lozen op de Maas.

Beter beeld

Zo ontstaat een beter beeld van de mogelijke herkomst van stoffen in de Maas. De vergunningen in de Atlas betreffen vergunningen voor lozingen op open water. Daarnaast zijn er ook vele bedrijfslozingen op de riolering. Hiervan is nog geen overzicht beschikbaar. Dus nog niet alle bronnen zijn in beeld. Gezamenlijk inzicht verkrijgen is dan ook het doel van de Atlas van de Schone Maas.

Acties Waterbeheerders

Rijkswaterstaat en waterschappen zijn bezig met een inhaalslag ten aanzien van de actualiteit van de lozingsvergunningen. Hierbij houden ze rekening met risicovolle stoffen voor het maken van drinkwater. Want wat er niet in zit, hoeven drinkwaterbedrijven er ook niet uit te halen.

Indirecte lozingsvergunningen

De Schone Maawaterketen blijft zich volgens Bannink inzetten om informatie over vergunningen in de Atlas verder uit te breiden. “Zo willen we ook de indirecte lozingsvergunningen toevoegen die de omgevingsdiensten verlenen.” Bedrijven met een indirecte lozingsvergunning lozen hun (afval)water direct op het gemeentelijke rioolstelsel. Ook dit water komt uiteindelijk in de Maas terecht. Daarom zijn de partners van de Schone Maaswaterketen in gesprek met de omgevingsdiensten om in de toekomst meer inzicht te krijgen in wat er in het rioolwater terecht komt.

Aansluiten buitenland

De Schone Maaswaterketen wil ook graag aansluiten op de digitale systemen in Wallonië en Vlaanderen. “We kijken ook of we de Franse en Duitse vergunningen kunnen meenemen. Of die dan in de Atlas komen hangt mede af van de bereidwilligheid van overheden, landelijke wet- en regelgeving, uitwisselbaarheid van systemen etc.”, aldus Bannink.