Waterschap Limburg ziet zich genoodzaakt de belastingen voor 2024 opnieuw te verhogen. Dat komt door een ontstaan tekort van in totaal ruim dertig miljoen euro bij dochterbedrijf WBL. Niet alleen hogere energiekosten, maar ook kosten voor onderhoud en vervanging van apparatuur zijn hier debet aan.
De hogere belastingen van Waterschap Limburg zijn nodig door onder andere de gestegen energiekosten bij dochterbedrijf Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). Daardoor ontstond een tekort van 7,4 miljoen euro en door boekhoudkundige aanpassen komt daar 2 miljoen bij. In oktober 2022 kwam daar nog eens 22 miljoen euro bij, doordat WBL de onderhoud en vervanging van apparatuur voor meerdere jaren niet mee begroot had. Zo’n 19 miljoen daarvan was nodig voor de nieuwe investeringen in de waterzuivering.
Bezuinigingen
Voor het lopende jaar wordt inmiddels rekening gehouden met een tekort van acht miljoen euro en voor volgend jaar een gat van ruim vijftien miljoen. Het waterschap geeft aan in 2023 zoveel mogelijk te gaan bezuinigingen, maar ziet een verhoging van de belastingen daarbij als een onoverkomelijk gevolg. Hoeveel de belastingen precies omhoog gaan, is nog niet bekend. Dit is mede afhankelijk van de ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen. Omdat het waterschap de belastingen maar eens per jaar kan verhogen, is een prijsstijging voor 2024 wel te verwachten.
200 miljoen euro aan belastingen
Ondanks dat de Limburgse waterschapsbelastingtarieven tot de laagste van Nederland behoren, zijn de tarieven wel flink gestegen de laatste jaren. In 2020 steeg de waterschapsbelasting eenmalig met 11,8% om een toekomstbestendige wateraanpak in gang te zetten. Voor dit jaar verwacht het waterschap 200 miljoen euro aan belastingen op te halen, dat was 175 miljoen euro in 2022.
Samenvoeging Waterschapsbedrijf en waterschap Limburg
WBL is nog een zelfstandig bedrijf, maar wordt ondergebracht bij Waterschap Limburg. Het waterschap hoopt zo meer inzicht te krijgen in geldstromen van de organisatie. Ook wil het meer grip krijgen op de investeringen in zuiveringstechnieken.
In het voorjaar van 2024 moet de samenvoeging zijn voltooid. De kosten die ermee gemoeid zijn, zijn een miljoen euro. Wel hoopt waterschap Limburg met de fusie zo’n drie ton per jaar te besparen op management en bedrijfsvoering.