Tweede Kamerleden wilden onlangs van minister Harbers van IenW weten in hoeverre het gebruik van circulair water binnen en rondom het huis onderdeel is van de gesprekken met gemeenten en bouwbedrijven om het Bouwbesluit aan te passen. Harbers gaf aan dat er enkele pilots lopen om de mogelijkheden te verkennen, onder meer bij Brabant Water, Vitens en Dunea. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening informeert de Kamer na de zomer over de resultaten van de pilots.
De Melkhal in Enschede is één van de locaties waar Vitens met partners onderzoek doet naar mogelijke oplossingen om minder drinkwater te gebruiken. Bijvoorbeeld door toiletten te spoelen met regenwater. De NOS maakte er een nieuwsitem over naar aanleiding van het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM roept op tot snelle actie om een tekort aan drinkwater in 2030 te voorkomen.
Kansen bij nieuwbouw
Vitens ziet vooral kansen bij nieuwbouw. “Wij noemen dit ook wel watervriendelijk bouwen”, aldus de woordvoerster. “Met een bouwopgave van 900.000 nieuwe woningen in Nederland, valt hier dus veel drinkwater te besparen.”
In de Melkhal onderzoekt Vitens ook of van het regenwater veilig en betrouwbaar drinkwater kan worden gemaakt. Dit doet het drinkwaterbedrijf samen met de gemeente Enschede, Jotem water solutions, NTP, NX Filtration, Siers Groep B.V., VincentSpikker BV en Saxion International Water Technology.
Geen drinkwater
NX Filtration kreeg eerder van Vitens te horen dat er geen drinkwater beschikbaar is om de fabriek uit te breiden. Dit jaar kreeg NX Filtration alsnog drinkwater onder de voorwaarde dat met hun technologie bij bedrijven in de regio wordt bespaard. Vitens heeft nog geen resultaten van de pilot in de Melkhal, laat de woordvoerster weten.
Brainport Smart District
Brabant Water is één van de partijen die pilots uitvoert in Brainport Smart District in Helmond. Hier komt ‘de slimste wijk van Nederland, met nieuwe technologieën voor vervoer, gezondheid, energieopwekking en -opslag en circulair bouwen.’ Rondom water werken waterschap, gemeente en drinkwaterbedrijf aan een circulair en klimaatadaptief watersysteem, dat bestand is tegen extremen als droogte, hitte en extreme neerslag, maar ook een wijk waar mensen zuinig omgaan met drinkwater. De bouw van de wijk start in 2024 dus minister De Jonge kan de Kamer hier niet na de zomer over informeren.
Cirkels sluiten
“We sluiten bijvoorbeeld cirkels door afvalwater te hergebruiken in huis en op wijkniveau”, zegt de woordvoerder van Brabant Water. “Hierdoor hebben we minder schoon drinkwater nodig. De mate waarin we de waterdoelstellingen halen hangt af van de keuzes die bewoners bij de realisatie maken en hoe zij zich gedragen zodra de wijk eenmaal staat. Daarom onderzoek we wat nieuwe technologieën en slimme inrichting van de wijk doet met en voor mensen. Slimme oplossingen die goed werken schalen we op naar andere plekken in Nederland.”
The Green Village
Dunea heeft op The Green Village in Delft een proeftuin met VP Delta en Arcadis. Daar testen de partijen innovaties in een real life setting, zoals het regenwatertoilet. Pim Wijnakker uit Den Haag mag zijn uitvinding, het regenwatertoilet, een jaar lang testen in één van de bewoonde huizen van fieldlab The Green Village. “Verder juichen wij pilots door gemeenten – vooruitlopend op waterbewuste wetgeving zoals een aangepast Bouwbesluit – van harte toe”, aldus de woordvoerster.
Geen gezamenlijk onderzoek
Er is volgens haar geen sprake van een gezamenlijk onderzoek met de genoemde drinkwaterbedrijven. De pilots worden ook niet gefinancierd door een van de ministeries. “We willen graag dat de ministeries gebruikmaken van de uitkomsten, zodat wet en regelgeving de mogelijkheden voor -hygiënisch verantwoord- circulair watergebruik gaat ondersteunen en wellicht zelfs gaat stimuleren.”
Onderzoek VRO
Daarnaast voert Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening momenteel een onderzoek uit naar de voor-en nadelen van de wijziging van het Bouwbesluit om regenwater opvang en -gebruik verplichtend te maken. VEWIN is hierbij betrokken. Dit onderzoek is een toezegging van minister De Jonge aan de Kamer en een uitvloeisel van het pleidooi van VEWIN voor de wijziging van het Bouwbesluit.