Jacco Vooijs en Martin Boers tekenden 26 mei namens de coöperatie met hoogheemraad Ruud Egas van Delfland de benodigde papieren (foto: Delfland).

Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat een PACAS-installatie bouwen op awzi Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Deze gaat bestrijdingsmiddelen zuiveren uit het restwater van de Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A. aangesloten glastuinbouwondernemingen en medicijnresten van de inwoners in het gebied. 

Delfland gaat nu het proces op awzi Nieuwe Waterweg aanpassen. Om zoveel mogelijk ondernemers de mogelijkheid te geven om mee te doen, wordt onderzocht of met een extra gemaal en een persleiding ook de tuinders uit De Lier kunnen worden aangesloten op de collectieve zuivering die uiteindelijk loost op de Nieuwe Waterweg en zee.

PACAS-installatie

In een PACAS-installatie (Powdered Activated Carbon in Activated Sludge) wordt poederactiefkool gedoseerd in actief slib. Dit verhoogt het verwijderingsrendement van microverontreinigingen van 40 naar 80 procent. De installatie haalt dus ook medicijnresten van burgers uit het water. “Wij hebben afgesproken dat op het moment dat de EU het verwijderen van medicijnresten verplicht stelt en de nieuwe Europese richtlijn stedelijk afvalwater van kracht wordt, de partijen opnieuw met elkaar aan tafel gaan over de kostenverdeling”, laat de woordvoerster van Delfland weten.

Schaalvoordelen

De betrokkenheid vanuit het bestuur en de organisatie was en is groot, stelt Delfland. “De glastuinbouw is weliswaar als enige sector in het gebied zuiveringsplichtig, maar vertegenwoordigt 20-25% van het te zuiveren watervolume”, zegt Jacco Vooijs die samen met Martin Broers namens de coöperatie de benodigde papieren tekende. “Vanwege de schaalvoordelen die wij hier kunnen realiseren, is het mogelijk om de overige 75-80% mee te laten liften op dit initiatief.”

Andere techniek

Delfland was in eerste instantie van plan om voor de collectieve zuivering het afvalwater na te behandelen met ozon. Bij het behandelen van het water wordt daarin aanwezig bromide omgezet in bromaat. Het RIVM publiceerde in april 2022 de norm van het ministerie van IenW voor bromaat in zoet oppervlaktewater: 1 microgram per liter. Delfland kan hier niet aan voldoen. Bovendien is bromaat aangemerkt als zorgwekkende stof. “Daarom hebben wij gekozen voor een andere techniek.”