subsidie

De Provincie Groningen stelt, samen met waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s, ruim € 750.000 beschikbaar voor Groningse boeren. De subsidie is bedoeld voor projecten die bijdragen aan een verbeterde waterkwaliteit en klimaatneutrale landbouw en vallen onder het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Voor een van de twee projecten is aanmelden nu al mogelijk.

De subsidieregeling Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is op 27 september 2022 vastgesteld door de provincie Groningen. De subsidie is nodig omdat de landbouwsector steeds meer te maken krijgt met teveel of juist te weinig water, als gevolg van klimaatverandering. Samen met de Unie van Waterschappen wordt binnen het DAW (LTO-Noord) gewerkt aan de wateropgaven in agrarische gebieden, door kennisdeling via projecten en samenwerking tussen waterschappen en boeren. De subsidie is specifiek bedoeld voor twee nieuwe DAW-projecten. Deze projecten moeten bijdragen aan de vermindering van af- en uitspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, het tegengaan van verzilting en het vasthouden van zoet water in de bodem.

Klimaatboeren

In het beheergebied van waterschap Noorderzijlvest is het project Klimaatboeren opgezet, waarin Groningse boeren kennis kunnen opdoen over wat klimaatverandering betekent voor hun bedrijf. Daarnaast wisselen ze ook ervaringen uit om hun bedrijf klimaatbestendig te maken. Hierbij gaat het om maatregelen die bijdragen aan het voorkomen of beperken van watertekorten, wateroverlast, verzilting of bodemdaling. In 2023 volgt een verkenning van maatregelen die boeren lokaal kunnen treffen aan het watersysteem en welke maatregelen op perceelsniveau mogelijk zijn. In 2024 worden klimaatmaatregelen daadwerkelijk uitgevoerd. Agrariërs kunnen zich al aanmelden voor dit project.

Uitstoot op perceel of erf verminderen

Groningse boeren met percelen in het beheergebied van Hunze en Aa’s kunnen subsidie krijgen voor het project Reductie Perceel- en Erfemissie. Hierbij worden fysieke maatregelen genomen om de uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen terug te brengen of te voorkomen. Deelnemers krijgen (kosteloos) adviseurs op bezoek die op zoek gaan naar de juiste maatregelen op het erf om erfafspoeling te voorkomen. Tot een maximum van 2.500 euro kunnen tuinders, akkerbouwers en melkveehouders een bijdrage krijgen in de kosten om maatregelen te nemen. Vanuit het Activiteitenbesluit Milieubeheer is erfafspoeling verboden. Dit betekent dat akkerbouwers geen met gewasbeschermingsmiddelen en mineralen vervuild hemelwater mogen lozen op oppervlaktewater.

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

In het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) werken boeren en tuinders aan schoon en voldoende water en een betere bodem. Zij nemen vrijwillig maatregelen op hun eigen bedrijf of doen mee in een van de 500 projecten om meer kennis op te doen. Zoals projecten rond verdroging, vernatting of het verbeteren van schoon grond- en oppervlaktewater. Het DAW is een initiatief van LTO Nederland. De Unie van Waterschappen, ministeries van Infrastructuur en Water en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en provincies zijn belangrijke partners in dit programma.