In november 2022 bracht Google FloodHub uit in twintig landen over de hele wereld. Dit platform gebruikt kunstmatige intelligentie om op een interactieve kaart weer te geven waar en wanneer overstromingen kunnen plaatsvinden. Nu voegt Google zestig landen toe, waaronder Nederland en België. De grote vraag is: hebben we er ook werkelijk iets aan?
“De informatie die FloodHub levert om te waarschuwen tegen overstromingen, kan met name waardevol zijn in gebieden waar informatie over aankomend hoogwater voor veel mensen moeilijk verkrijgbaar is”, zegt Jaap Kwadijk, onderzoeker klimaat en water bij Deltares. “Omdat gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie kan vooral in landen waar overstromingen vaak voorkomen de informatie voor reguliere overstromingen ook behoorlijk betrouwbaar zijn.”
Betrouwbaarheid onbekend
Echter, voor zeer extreme en daarmee zeldzame overstromingen in merendeels goed beschermde gebieden, en dat zijn de omstandigheden die in Europa de meeste schade opleveren, is de betrouwbaarheid van FloodHub onbekend, stelt Kwadijk. “In landen waar goede voorspellingssystemen voor hoogwater operationeel zijn, en dat geldt voor grote delen van Europa, zal het voor Google FloodHub heel moeilijk zijn om bruikbaarder te zijn dan de bestaande modellen. Die zijn veelal heel specifiek ontwikkeld voor het gebied in kwestie. Essentieel in operationele voorspellingen is dat je je modellen heel goed kent en begrijpt hoe de performance van de modellen zich verhoudt tot de kosten en baten en maatschappelijke impact van de beslissingen die je erop neemt.”
Zeven dagen vooruit
Google zegt nog te werken aan een uitbreiding van de overstromingswaarschuwingen in zijn populaire zoekmachine en in kaartentoepassing Maps. Inmiddels heeft de software al wel een belangrijke upgrade gekregen. Het platform kan nu tot zeven dagen van tevoren prognoses geven, waar de eerste versie die vorig jaar beschikbaar kwam, slechts 48 uur vooruit kon kijken. “In de praktijk zal de betrouwbaarheid van deze voorspellingen – zo ver vooruit – heel vaak laag zijn”, waarschuwt Kwadijk. “De voorspelde omvang van het hoogwater hangt namelijk in grote mate af van de weersvoorspelling en die is een dag of zeven vooruit nu eenmaal vrij onzeker. Dat geldt voor FloodHub, maar ook voor lokaal aanwezige voorspellingssystemen.”
Commerciële partij
Kwadijk vervolgt: “Ondanks deze twijfels lijkt het me onverstandig om dit nieuwe platform van Google af te serveren. De FloodHub levert additionele informatie die best naast bestaande voorspellingen gelegd kan worden. Dan kunnen we over een langere periode ook zien hoe betrouwbaar de door Google geleverde voorspellingen zijn.” Wel is het volgens de Deltares-onderzoeker belangrijk dat goed gekeken wordt wat je met die informatie doet: “Google levert voorspellingen die voor iedereen gemakkelijk toegankelijk zijn. Alleen al daarom zullen de organisaties, die op basis van de hoogwatervoorspellingen waarschuwingen laten uitgaan om calamiteiten te voorkomen, een modus moeten vinden hoe ze om moeten gaan met deze extra informatie. Ook als FloodHub betrouwbaar blijkt, betekent het gebruik afhankelijkheid van een commerciële entiteit. Daar moeten de betrokken organisaties zich in ieder geval van bewust zijn.”