![In het gebied Waterdunen ontstaat door het inlaten van zeewater een stuk zilte natuur. (foto: Sky Pictures). Watetdunen](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2023/06/D0026647L0017975P001_Waterdunen.jpg)
Spie Nederland en Istimewa Elektro passen in opdracht van waterschap Scheldestromen de getijdenduiker Waterdunen aan. Het waterschap reguleert hiermee het waterpeil in de vorm van een gedempt getij in het binnendijkse natuur- en recreatiegebied. De getijdenduiker is in 2014 gebouwd, maar voldeed niet meer aan de veiligheidseisen uit 2017. De werkzaamheden zijn voor oktober 2024 afgerond.
De realisatie van de getijdenduiker Waterdunen heeft volgens het waterschap tot een uniek binnendijks gebied geleid met ruimte voor ontwikkeling van zilte natuur, recreatie en aquacultuur. Scheldestromen is als eigenaar en beheerder van de getijdenduiker en vanuit de afgeronde kustversterking ‘Zwakke Schakels’ betrokken in de ontwikkelingen. Gedempt getij mogelijk maken in binnendijks gebied is een prestatie die elders niet eerder is uitgevoerd, stelt het waterschap.
Onderzoek Royal HaskoningDHV
Scheldestromen constateerde eerder dat het totale systeem van getijdenduiker en inrichting van het achterliggende gebied niet voldeed aan de wettelijke eisen uit 2017 voor de waterveiligheid en de normen voor wateroverlast. Royal HaskoningDHV voerde in opdracht van de provincie Zeeland onderzoek uit. Ook stelde het bureau maatregelen voor waarmee de getijdenduiker en het achterliggende gebied aan de normen kunnen voldoen. “Deze normen waren tijdens de bouw niet bekend, dus logisch dat we nu opnieuw moeten dimensioneren”, zegt de woordvoerder van het waterschap.
Getijdenwerking gehandhaafd
Spie Nederland en Istimewa Elektro voeren de werkzaamheden gefaseerd uit. Zo blijft de getijdenduiker met twee van de drie kokers in bedrijf en is er nagenoeg continu uitwisseling van zeewater mogelijk. De getijdenwerking blijft tijdens de uitvoering dus gehandhaafd. Dit is nodig voor de ecologie in Waterdunen.
Werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan uit:
• Het aanpassen van de schuiven van de getijdenduiker (versterken en opnieuw conserveren).
• Het verzwaren van de hydraulische installatie. Dit gebeurt door het plaatsen van grotere cilinders, het plaatsen van een extra hydraulisch aggregaat en het uitbreiden van de capaciteit van het hydraulische leidingwerk.
• Het aanpassen van de besturing (regelsoftware), zodat de besturing van de getijdendijker verbeterd wordt.
Het project kost ruim 2,2 miljoen euro, waarvan het waterschap in totaal 920.000 euro betaalt. De rest is gedekt door subsidies en een bijdrage van de provincie.