![Foto:van li naar re: Jan Goossens en Marjolein Weemaes van Aquafin en Eddy Troosters en Mieke van den Brande van Pidpa (foto website Pidpa) rioolbeheer](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2023/06/D0027261L0018830P001_Pidpa-696x348.jpg)
Het Vlaamse waterbedrijf Pidpa en rioolwaterzuiveraar Aquafin hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten waarmee ze hun krachten bundelen voor de verdere uitbouw van een duurzaam en toekomstgericht rioolbeheer in de Vlaamse steden en gemeenten waar Pidpa rioolbeheerder is. Steden en gemeenten krijgen zo de best mogelijke service en economische efficiëntievoordelen. Voor Aquafin is Pidpa het derde waterbedrijf waarmee het een structurele samenwerking voor gemeentelijk rioolbeheer aangaat, naast De Watergroep (Riopact) en water-link. Ook zijn er plannen voor een fusie van Pidpa met water-link.
De samenwerkingsovereenkomst tussen Pidpa en Aquafin is tot stand gekomen na een intensief co-creatie traject tussen beide bedrijven. Steden en gemeenten die kiezen voor een samenwerking met Pidpa/Aquafin worden alle zorgen rond hun rioolstelsel uit handen genomen, maar blijven wel eigenaar van hun stelsel én behouden hun beslissingsrecht. In totaal maken de vier gemeenten Stabroek, Merksplas, Lier en Nijlen gebruik van deze gezamenlijke service. In de toekomst wordt enkel nog deze structurele samenwerkingsvorm voor rioolbeheer aangeboden binnen het Pidpa-werkingsgebied. “Het samenbrengen van ieders unieke kennis en ervaring is cruciaal voor de verdere verbetering van de waterkwaliteit in Vlaanderen en om steden en gemeenten nog beter te wapenen tegen droogte en wateroverlast”, licht Eddy Troosters, CEO van Pidpa, in het persbericht toe.
Samenwerking rioolsector
De Vlaams minister Zuhal Demir van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme juicht deze samenwerking toe. “Het rioleringslandschap in Vlaanderen is sterk versnipperd en gefragmenteerd, en daarmee ook de expertise van de rioolbeheerders. Daarom is deze samenwerking tussen Pidpa en Aquafin dan ook zo’n cruciale stap in de goede richting. Ik hoop dat we in de toekomst nog meer samenwerking zullen zien binnen de rioolsector. Enkel zo kunnen we de Vlamingen het efficiënte rioolbeheer geven waar ze recht op hebben.”
Infrastructuur
Aquafin streeft naar een maximale integratie van afval- en hemelwaterinfrastructuur op gemeentelijk en bovengemeentelijk niveau. “Beide netwerken vormen fysisch en hydraulisch één geheel, er is nergens een fysieke overgang,” legt Jan Goossens, CEO van Aquafin, in het persbericht uit. “Een opdeling tussen lokale en bovenlokale infrastructuur vergroot alleen de complexiteit van het beheer van kwetsbare assets. Bovendien kunnen ingrepen op het bovengemeentelijk stelsel een impact hebben op het gemeentelijk stelsel en omgekeerd. Beide niveaus door één bril kunnen bekijken, heeft dan ook een belangrijke meerwaarde, zowel financieel als ecologisch.”
Fusie met water-link
Pidpa werkt ook al langere tijd samen met watermaatschappij Water-Link, dat water uit de Maas haalt voor de drinkwaterproductie. In 2021 werd al een intentieverklaring getekend voor een fusie tot een groot integraal waterbedrijf voor Antwerpen, maar dat werd niet doorgezet door bedenkingen van het gemeentebestuur. Zo werd er gevreesd dat de stad Antwerpen binnen de fusieonderneming te weinig zeggenschap zou hebben, vooral over leveringen van water aan de industrie. Op 16 juni 2023 gaven 64 steden en gemeenten, binnen het werkingsgebied van Pidpa, alsnog groen licht voor de fusie met watermaatschappij Water-Link.
Kenniscentrum duurzaam waterbeheer
Het is de bedoeling dat de nieuwe onderneming op 1 januari 2024 van start gaat en de gehele provincie Antwerpen met 1,8 miljoen klanten van water gaat voorzien. De bestuursleden van Water-Link beslissen op 5 september of het daadwerkelijk tot een fusie komt, maar dat komt volgens voorzitter André Gantman wel goed. “Dat Water-Link en Pidpa alleen instaan voor het leveren van drinkwater behoort tot het verleden. Door de klimaatverandering moeten we zoeken naar manieren om water op te vangen, te hergebruiken en te recycleren. Met de fusie worden we niet alleen de grootste watermaatschappij van Vlaanderen, maar ook het kenniscentrum rond duurzaam waterbeheer”, zegt hij in het Vlaamse Nieuwsblad.