terpen
De bouw van een terp in Bangladesh (foto: Friendship).

Bangladesh bestaat voornamelijk uit rivier- en delta-afzettingen van drie grote, zeer dynamische rivieren. Op deze eilanden en zandbanken, in de Bengaalse taal allebei ‘char’ genaamd, woont een groot deel van de bevolking. De Nederlandse AFAS Foundation en de Bengaalse organisatie Friendship bouwen er nu terpen die een veilige plek bieden tijdens overstromingen.

Klimaatverandering raakt ieder gebied in de wereld op een andere manier. Bangladesh kent net als Nederland een lange historie van overstromingen. Ongeveer zes miljoen inwoners hebben hier een gedwongen nomadenbestaan, aangezien hun land en bezittingen regelmatig door overstromingen worden verwoest. Daarom is de bouw van terpen op de chars zeer noodzakelijk. De eerste terp is inmiddels voltooid. Deze eeuwenoude techniek is oorspronkelijk in Nederland ontwikkeld. Met de bouw van uiteindelijk vier nieuwe terpen en de renovatie van twee bestaande terpen wordt aan duizenden mensen een veilige plek geboden tijdens overstromingen.

Klimaattop

Het hoger opzoeken om te ontkomen aan stijgend water is een natuurlijke reactie van mensen, zo ook in Bangladesh. De laatste terp is tientallen jaren geleden gebouwd. Tijdens de laatste klimaattop in Sharm El Sheikh is afgesproken dat er volop ingezet moet worden op schadeverlies voor ontwikkelingslanden. Met de huidige klimaatverandering is het van groot belang om huidige terpen te renoveren en nieuwe terpen bij te bouwen. De terpen voorkomen miljoenen euro aan schadeverlies.

Innovatieve technieken

Betteke de Gaay Fortman, directeur van Friendship Nederland: “Samen met AFAS Foundation zetten we ons in voor de realisatie van vier terpen in Bangladesh die dienen als een veilige haven voor kwetsbare gemeenschappen. We maken gebruik van innovatieve technieken, gecombineerd met lokale kennis om ervoor te zorgen dat deze terpen niet alleen weerstand kunnen bieden aan het water, maar ook een duurzame toekomst bevorderen. Daarom zijn we trots dat we nu de bouw van de eerste terp in Bangladesh hebben voltooid. Dit is een belangrijke stap in het bieden van een veilige, droge toekomst voor de inwoners van Bangladesh.”
Tekst loopt door onder de foto

terpen
In het midden van de terp ligt een zoetwatervijver, als bron van drinkwater (foto: Friendship).

Waarschuwingssysteem

In samenwerking met o.a. Universiteit Leuven zijn de terpen de afgelopen jaren verbeterd. Ze zijn voorzien van faciliteiten zoals scholen, een gemeenschapscentrum, een zoetwatervijver als bron van drinkwater en toegewezen ruimte voor visteelt en andere economische activiteiten. Honderden zeer arme families kunnen permanent op de terpen wonen. Een waarschuwingssysteem zorgt ervoor dat de lokale gemeenschappen zich vroegtijdig kunnen voorbereiden op aankomende overstromingen.

Trainingen

Gerben Eversdijk, directeur van de AFAS Foundation: “Naast de bouw van de terpen worden er ook trainingen gegeven zoals bijvoorbeeld over klimaatbestendige landbouw, bijenteelt, installatie en onderhoud van zonnepanelen en handwerk. Zo creëren we samen impact en bouwen we aan een wereld waarin iedereen een toekomst heeft, hoe moeilijk de omstandigheden waarin mensen leven ook zijn.”

Overstromingen in Bangladesh (foto: Friendship).