In de baai van Ambon in Indonesië zijn op 18 juli drie plasticvangers in gebruik genomen die zijn geplaatst door de Nederlandse stichting Clear Rivers. De plasticvangers, gemaakt van gerecycled plastic, gebruiken de stroming in het water om het plastic op te vangen. Het project wordt financieel ondersteund door AFAS Foundation.
De aanpak is volgens Clear Rivers hard nodig, want de hoeveelheid afval op Ambon groeit in hoog tempo. Het wordt slechts gedeeltelijk opgehaald en opgeslagen op de stortplaats. Het resterende afval wordt op illegale plaatsen gedumpt, op privéterrein verbrand of belandt in de rivieren. Bij regenval wordt het afval in de rivieren doorgespoeld naar de baai van Ambon. Hiervan is 30 procent niet-organisch afval, met o.a. kunststoffen en andere schadelijke materialen. Dit afval wordt vanaf nu opgevangen door de plasticvangers.
Pilot in Schiedam
De plasticvangers in de baai van Ambon zijn een doorontwikkeling van een systeem dat Clear Rivers in 2020 samen met de gemeente Schiedam in de Schiedamse Wilhelminahaven heeft aangelegd. Rijkswaterstaat droeg financieel bij aan dat project. In Schiedam zorgt het systeem van Clear Rivers ervoor dat de natuurvriendelijke oever in het aangelegde getijdenpark in de Wilhelminahaven vrij blijft van drijfafval. Ook wordt zo voorkomen dat drijfafval terug de rivier in stroomt en uiteindelijk in zee terechtkomt.
Educatie
Op Ambon wordt de lokale bevolking ingezet bij het verwijderen en sorteren van het afval. Volgens Clear Rivers snijdt dat mes aan twee kanten: het zorgt voor lokale acceptatie én voor een inkomstenbron en huisvesting voor gezinnen die in armoede leven. Om de toekomstige generatie bewust te maken van de problematiek van plasticvervuiling is een speciaal educatieprogramma opgezet. Ook studenten van lokale universiteiten worden betrokken en uitgedaagd om samen met stagiaires uit Nederland met ideeën te komen om plasticvervuiling te verminderen.
Circulaire economie
Naast educatie is goed hergebruik en recycling nodig om te voorkomen dat de kunststoffen die worden opgehaald uit de plasticvangers, uiteindelijk niet opnieuw zwerfafval worden. Om dit te realiseren wordt samen met lokale en internationale partners een circulaire economie gecreëerd waarin plastic een tweede leven krijgt. Lokale afvalverwerkingsbedrijven verwerken plastic op een duurzame manier, zodat het niet wordt gestort of verbrand.
Tekst loopt door onder de foto
![](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2023/07/Plasticvervuiling-Ambon.jpg)
Ambon plasticvrij
Clear Rivers werkt samen met de lokale gemeenschappen en organisaties om de urgentie van het probleem van plasticvervuiling kenbaar te maken. Ramon Knoester, founding director van Clear Rivers en ontwerper van de plasticvangers: “Ik ben enorm trots dat de plasticvangers in gebruik zijn genomen. Naast het opvangen van het plastic, geloven wij dat de vervuiling verminderd kan worden door het gedrag van individuen, gemeenschappen en organisaties te veranderen. Met ons educatie- en bewustwordingsprogramma pakken we de kern van het probleem aan. Binnen tien jaar hopen we een plasticvrij Ambon te realiseren.”
![](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2023/07/Een-van-de-drie-plasticvangers-in-de-baai-van-Ambon.jpg)