Het Dagelijks Bestuur van Brabantse Delta zet de inspraak voor de voorgenomen wijziging in belastingheffing voor het watersysteembeheer stop. Portefeuillehouder Karin van den Berg (Financiën) maakte dat op 30 augustus in het algemeen bestuur bekend. Er komen een nieuwe procedure voor de kostentoedelingsverordening en een extra commissievergadering waarin het AB nader wordt geïnformeerd.
De kosten die het waterschap jaarlijks maakt voor het watersysteembeheer worden betaald door verschillende groepen belastingbetalers (categorieën): de ingezetenen (gebruikers woonruimte), de eigenaren van gebouwde onroerende zaken (woningen en bedrijven), de eigenaren van ongebouwde onroerende zaken (o.a. landbouwgrond) en de eigenaren van natuurterreinen (natuurgebieden). De aandelen in deze kosten die elke categorie moet bijdragen, zijn vastgelegd in de kostentoedelingsverordening. Zo worden de belastingtarieven per categorie vastgesteld.
Verzet
Op 25 juli publiceerde Brabantse Delta het voorstel van het Dagelijks Bestuur voor een nieuwe kostentoedelingsverordening. Die nieuwe verdeling leidde echter tot verzet bij een groot deel van de oppositiepartijen. Volgens de PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, AWP en de fractie Natuurterreinen (geborgde zetels) bevoordeelt de voorgestelde kostenverdeling namelijk de bedrijven en agrariërs in West-Brabant en draaien de burgers op voor de hogere lasten.
Schriftelijke vragen
AB-lid Louis van der Kallen van de lokale waterschapspartij Ons Water heeft vervolgens schriftelijke vragen ingediend over de juistheid van de gebruikte inwonersaantallen. Naar aanleiding van die vragen heeft het DB afgelopen week het hele voorstel nog eens grondig onder de loep genomen. “Ook omdat afwijkende aantallen op hun beurt van invloed zijn op het totale aandeel van de belastingheffing voor de categorieën ongebouwd, natuur en gebouwd voor het watersysteembeheer”, stelt Karin van den Berg. “Inderdaad bleken de gebruikte inwonersaantallen niet juist. Ook bleek daarbij dat voor de onderlinge waardeverhouding tussen ongebouwd, gebouwd en natuur niet de juiste cijfers zijn toegepast. Die cijfers zijn bepalend voor het aandeel in de kosten dat aan die categorieën moet worden toegerekend. Dat wordt nu ook hersteld.”
Nieuwe inspraakprocedure
“Nu duidelijk is wat er aan de hand is, moet een nieuwe inspraakprocedure worden opgestart”, laat Van den Berg weten. Via een extra commissievergadering zal het AB op korte termijn hierover worden geïnformeerd. “Zo wordt geborgd dat binnen de wettelijke kaders en bestuurlijke bandbreedte een zorgvuldige afweging kan plaatsvinden”, aldus Van den Berg. Zij benadrukt dat er tot en met 2023 een correcte kostentoedeling is toegepast. De fout die nu ontdekt is, zat volgens het DB enkel in de nieuwe kostentoedelingsverordening die de afgelopen zes weken ter inzage lag.
Zo snel mogelijk
Het waterschap wil de nieuwe procedure voor de verordening zo snel mogelijk in behandeling nemen, aangezien deze in 2024 ingaat. Daarom moet het voorstel medio november voorgelegd kunnen worden aan de vergadering van het Algemeen Bestuur. De nieuwe kostentoedelingsverordening watersysteembeheer ligt naar verwachting ter inzage vanaf 14 september tot 25 oktober.