![Plastic flessen, vuilniszakken, maar vooral heel veel kleine stukjes tempex drijven rond in de Veense Put (foto: Facebook, Matthijs Roza) watervervuiling Veense Put](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2023/09/D0030068L0017975P001_Zonder-Titel_exp2_2048-696x928.jpg)
Dunea heeft de waterinname in de afgedamde Maas niet tijdelijk gestaakt. Fractievoorzitter Van Hagen van Belang van Nederland vermoedde van wel in verband met de watervervuiling in de Veense Put bij Veen. Onder toezicht van Rijkswaterstaat wordt daar slib en zand in het water gestort om de put minder diep te maken. “Bij ons innamepunt zijn recent geen afwijkingen gesignaleerd. Naar aanleiding van recente berichten van omwonenden en in de media, voeren wij extra monstername uit”, aldus de woordvoerster van Dunea.
De Tweede Kamer fractie van Belang van Nederland stelde vragen aan demissionair minister Harbers over de watervervuiling in de Veense Put bij Veen, meldt Omroep Brabant. Aanleiding is de onrust die bij omwonenden is ontstaan nadat Matthijs Roza, een Veense ondernemer in tuin- en vijveronderhoud, vorige maand bij de omroep de noodklok luidde over plotselinge vervuiling van de Veense Put met plastic en tempex.
Plastic rommel
“Vrijdag zag ik letterlijk de plastic rommel aanspoelen en heb mijn boot gepakt om te gaan kijken. Mijn vrouw en ik zagen gewoon het afval wegdrijven van de plek waar het binnenvaartschip werd gelost door een grote hijskraan met grijper. We hebben het gefilmd en op Facebook gezet. Die beelden werden massaal gedeeld”, gaf hij op de site aan.
Geen loopje
Van Haga stelt op de site van de partij dat de waterkwaliteit in de zandputten na de stortingen hard achteruit ging. Volgens hem mag er op geen enkele manier een loopje genomen worden met de veiligheid van ons drinkwater. “Nog geen 2 kilometer stroomopwaarts van de plek waar waarschijnlijk zaken zijn gedumpt die het daglicht niet kunnen verdragen, is de waterinname van drinkbedrijf Dunea.” Dat moet uiteraard drinkwaterbedrijf zijn.
Geen innamestop
Van Haga wil onder meer van Harbers weten of de geruchten kloppen dat de waterinname stil ligt en zo ja, wat hiervan de oorzaak is. De woordvoerder van Dunea ontkent dat er een innamestop is geweest. Ze laat weten dat vanwege het drinkwaterbelang in en om de Afgedamde Maas Klasse-A-grond is vereist. “Dit is ook opgenomen in de vergunning. Rijkswaterstaat en MvO controleren de grondkwaliteit en Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Vanwege het drinkwaterbelang monitort Dunea de waterkwaliteit op de Afgedamde Maas, ook bij de Veense Put.”
Meetprogramma
Het brede meetprogramma van Dunea bestaat uit monstername van bron tot kraan en continu-screening bij het innamepunt. “De waterkwaliteit van de rivier moet voldoende zijn om er in 10 zuiveringsstappen betrouwbaar drinkwater van te kunnen maken. Dit doen wij voor bijna 1,4 miljoen inwoners in het westen van Zuid-Holland.”