Wethouder Martiette Sedee van de gemeente Haarlemmermeer verricht de officiële opening van een watervrije kunstgrasveld bij hockeyclub De Reigers in Hooffdorp. (foto: Gemeente Haarlemmermeer)

Geen sproei-installatie meer op het nieuwe kunstgasveld van de Hoofddorpse hockeyclub De Reigers. De nieuwe mat is gemaakt van een speciaal ontwikkeld garen dat niet alleen de spelsnelheid verhoogd maar ook geen bevloeiing meer nodig heeft. Hoofdorp is de tweede club in Nederland met zo’n watervrij veld. Hockeyclubs met sproei-installaties kunnen met een overschakeling op dit nieuwe type kunstgras jaarlijks 3,5 tot 5 miljoen liter water per veld besparen.

Op 8 september verrichtte wethouder Martiette Sedee van de gemeente Haarlemmermeer de officiële opening van een nieuw kunstgrasveld bij de hockeyclub MHC De Reigers in Hoofddorp. Daarmee is de club, na Weesp, de tweede met een mat van Greenfield Pure EP.  De mat is door de International Hockey Federatie (FIH) gecertificeerd en de federatie wil dit type veld na de Olympische Spelen in Paris in 2024, voorschrijven voor alle internationale wedstrijden.

Doorgelust garen
Vier jaar lang is gewerkt aan de ontwikkelding van het nieuwe kunstgras waarbij het garen niet meer is afgesneden maar doorgelust. De garens hebben minder scherpe randen en zijn afgerond met een dikkere kern. Hierdoor is geen water meer nodig voor een hoge balsnelheid en goede balcontrole. Een ander voordeel van een watervrije mat is dat er bij een sliding geen vochtige schaafwonden meer ontstaan.

Waterschaarste
De mondiale hockeybond FHI heeft de nieuwe kunstmat omarmd en wil die als standaard over de hele wereld gaan invoeren. In veel regio’s zijn sproei-installaties niet populair vanwege een gebrek aan water. Landen als India en Pakistan kennen niet de infrastructuur van waterkunstgras zoals in ons land. De hockeybond hoopt veldhockey hiermee wereldwijd nog toegankelijker te maken.