Rijkswaterstaat stelt geen eisen aan de hoeveelheid benzeen die rwzi Venlo op de Maas loost. Benzeen maakt deel uit van de verzamelparameter voor het chemisch zuurstofverbruik. Het gemiddelde CZV van het rwzi -effluent voldoet aan de vergunde lozingsnorm van 125 mg/l. Dit blijkt uit antwoorden op vragen van de LV50-fractie van het Algemeen Bestuur van het Waterschap Limburg naar aanleiding van veronderstelde benzeenlozingen op het riool door Claessen Tankcleaning. Volgens de verenging van drinkwaterbedrijven die hun water uit de Maas halen, RIWA-Maas, moet er meer zicht komen op de individuele stoffen die worden geloosd. RIWA-Maas wil daarbij extra aandacht voor PMT-stoffen die persistent, mobiel en toxisch zijn en zich moeilijk laten verwijderen.
Volgens Waterschap Limburg toetst Rijkswaterstaat de lozing van rwzi Venlo aan de normen voor de parameters, chemisch zuurstofverbruik (CZV). Biochemisch zuurstofverbruik na 5 dagen (BZVS), totaal stikstof en totaal fosfor, en onopgeloste bestanddelen. De lozingsvergunning stelt geen specifieke eisen aan benzeen. Deze stof maakt deel uit van de CZV-parameter die gemiddeld niet meer mag bedragen dan 125 mg/l. Het waterschap laat de LV50-fractie weten dat de gemiddelde CZV-concentratie met 47 mg/l ruim onder de vergunningsnorm blijft. De LV50-fractie had vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur van het waterschap omdat Claessen Tankcleaning vrachtwagens met benzeenresten met water zou hebben gereinigd en het spoelwater illegaal op het riool zou hebben geloosd.
Uit de beantwoording blijkt dat het waterschap op rwzi Venlo geen metingen doet naar benzeen, niet in het binnenkomende rioolwater en ook niet in effluent dat op de Maas wordt geloosd. Verder laat het waterschap weten dat het geen bevoegdheid heeft over de rioollozingen van Claessen. Daarvoor verwijst het waterschap naar de gemeente Venlo. Bij de gemeente zijn ook vragen gesteld over de benzeenlozingen. Daaruit blijkt dat de gemeente Claessen een verbod heeft opgelegd om nog benzeenreinigen te doen met een opgelegde last onder dwangsom van 25.000 euro per overtreding. Verder willen B&W niet veel kwijt omdat er tegen Claessen een rechtszaak loopt.
Geen overzicht
Benzeen is geen PMT-stof en staat bij drinkwaterbedrijven die Maaswater gebruiken, niet hoog op de prioriteitenlijst. Toch zijn de drinkwaterbedrijven bezorgd over de somparameters voor de indirecte lozingen op het riool. Het verhult welke stoffen in de Maas terecht komen. “Er is te weinig zicht op de lozing van individuele stoffen”, zo laat Maarten van der Ploeg, directeur van RIWA-Maas, weten. “Om de Maas als bron voor drinkwater goed te kunnen beschermen is een totaaloverzicht essentieel. Je moet weten welke schadelijke stoffen waar in het water terecht komen om noodzakelijke maatregelen te kunnen nemen. Het is zorgelijk dat Nederland op dit moment geen overzicht heeft en ook moeite heeft die te krijgen.”
Van der Ploeg is blij dat Rijkswaterstaat nu een inhaalslag maakt met de actualisatie van de lozingsvergunningen. Hij hoopt wel dat Rijkswaterstaat meer inzicht gaat geven in de actualisaties. Hij wijst erop dat het bedrijventerrein Chemelot nu een nieuwe lozingsvergunning heeft gekregen waarin mee dan 600 stoffen zijn benoemd. Dat is volgens hem een goede ontwikkeling.
ERM-streefwaarde
RIWA-Maas heeft deze week het jaarrapport 2022 uitgebracht en daarin wordt gemeld dat, samen met Rijkswaterstaat, in 2022 in totaal 74.540 metingen verricht aan 1.059 parameters. Van deze 1.059 parameters waren er 713 toetsbaar en daarvan overschreden er 79 (11,1%) één of meer malen op minimaal één meetpunt de streefwaarde uit het European River Memorandum. Voor de overige 346 paramaters bestaat geen ERM-streefwaarde. Drinkwaterbedrijven die rivierwater gebruiken, hanteren deze ERM-streefwaarden omdat als het rivierwater hieraan voldoet, het drinkwater duurzaam en op natuurlijkwijze kan worden gezuiverd
Deadline
In het jaarrapport stelt de vereniging voor te komen tot een totaaloverzicht van alle vergunningen van bedrijven die afvalwater lozen op rivieren, kanalen en riolering. Met het de partnerschap de Schone Maaswaterketen is al een start gemaakt met een digitale atlas die alle lozingspunten op de Maas laat zien. Maar RIWA-Maas wil verder en wil dat er structureel (nul)metingen op afvalwaterlozingen worden uitgevoerd. Hiermee kan de schadelijkheid van bedrijfslozingen beter en completer worden vastgesteld, zo stelt RIWA-Maas in het meest recente jaarrapport. Een geschikte deadline hiervoor zou 22 december 2027 kunnen zijn, omdat dan volgens de Europese Kaderrichtlijn Water overal in de Europese Unie de waterkwaliteit op orde moet zijn.