echten
Foto: luchtfoto rwzi Echten

De start van de bouw van de duurzame slibgistingsinstallatie van rwzi Echten van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is een feit. Op 20 september gaven betrokkenen het startschot om komende jaren het verwerken van het rioolslib verder uit te bouwen. Het waterschap gaat 2,5 miljoen kuub groen gas per jaar produceren dat geschikt moet zijn voor 2.000 huishoudensOok gaat het warmte uit gezuiverd afvalwater hergebruiken en CO2 afvangen dat bij de productie van groen gas vrijkomt.

Op zich is de productie van biogas uit slib niet zo bijzonder, dat gebeurt al bij meerdere rwzi’s. Maar de omzetting van het biogas tot groen gas, zodat het van aardgaskwaliteit is en het op het gasnet kan worden gebruikt, is dat wel. Waterschap WDO Delta werkt daarvoor samen met DMT Environmental Technology, dat de groengasinstallatie gaat aanleggen en ook het onderhoud en beheer op zich neemt.

Van biogas naar groen gas

Na het zuiveren van het afvalwater blijft er zuiveringsslib achter. Dit zuiveringsslib wordt vergist tot biogas, de resterende niet vergistbare slibfractie wordt daarna verbrand. Het biogas bestaat uit methaangas en CO₂. In de groengasinstallatie wordt CO₂ uit het biogas gehaald. Zo blijft er groengas over. Dit heeft dezelfde calorische waarde als aardgas. Groengas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas, en is daarmee een duurzaam alternatief.

Eerder al leverde hetzelfde bedrijf ook een groengasinstallatie aan rwzi-West van het westelijk havengebied van waterschap Amstel, Gooi en Vecht in maart 2021. Daarmee was dit de eerste rwzi dat het eerste groengas aan het aardgasnet leverde.

Circulair en duurzaam werken

De warmte die nodig is voor het verwarmen van de zogeheten gistingstanks wordt uit het gezuiverde rioolwater gehaald en de CO₂ die bij de productie van het groen gas vrijkomt, wordt afgevangen en in de toekomst omgezet in bio-CO₂. Dagelijks  bestuurslid Miranda Wesselink vertelt hierover: “Een prachtig voorbeeld van hoe wij als waterschap circulair en duurzaam werken. We willen steeds minder primaire grondstoffen gebruiken. In plaats daarvan zetten we in op grondstoffen terugwinnen, de uitstoot van broeikasgassen verminderen en energie en warmte winnen uit rioolwater. Daarmee dragen we bij aan het landelijke klimaatakkoord. We verwachten de installatie medio 2025 in gebruik te nemen." 

Emissiearm

Om te voldoen aan de stikstofnormen, wordt het gehele project emissiearm uitgevoerd. Dit betekent dat vrijwel alleen wordt gewerkt met elektrisch materiaal. De bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd door aannemerscombinatie Van Hattum en Blankevoort en Equans, waarbij van Hattum en Blankevoort het civiele deel voor haar rekening neemt en Equans het werktuigbouwkundige, de elektrische installaties en de procesautomatisering.

Medio 2025 wordt de installatie naar verwachting in gebruik genomen.