Co Verdaas
Co Verdaas (foto: Rivierenland).

Prof. dr. Co Verdaas (57), momenteel dijkgraaf van Waterschap Rivierenland, wordt benoemd tot regeringscommissaris voor het Nationaal Deltaprogramma. Hij wordt na Wim Kuijken en Peter Glas de derde deltacommissaris. Begin december start hij met zijn werkzaamheden.

Verdaas was eerder voor de PvdA lid van de Tweede Kamer, gedeputeerde van de provincie Gelderland en korte tijd staatssecretaris van Economische Zaken in kabinet-Rutte II. Hij studeerde planologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promoveerde daar op het proefschrift ‘Plannen laten zich niet plannen’, een onderzoek naar het functioneren van het planstelsel in Nederland.

Breed netwerk

De opvolger van Peter Glas heeft als dijkgraaf en als hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft ruime ervaring met de wateropgaven in Nederland en heeft ook een breed netwerk in het ruimtelijke domein. Hij moet straks als onafhankelijk regeringscommissaris de voortgang bewaken van het Nationaal Deltaprogramma. De deltacommissaris rapporteert ieder jaar op Prinsjesdag over de uitvoering van dat Deltaprogramma en adviseert het kabinet gevraagd en ongevraagd over vraagstukken op het gebied van klimaatadaptatie.

‘Bevlogen bestuurder’

De ministerraad heeft op 13 oktober ingestemd met de voordracht voor benoeming van Verdaas, op voorstel van demissionair minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Harbers: “Co Verdaas is een bevlogen bestuurder en wetenschapper. Hij heeft veel ervaring met de grote opgaven die het veranderende klimaat veroorzaken. Dan heb ik het bijvoorbeeld over extreem weer en een stijgende zeespiegel. Ik verwacht dat de heer Verdaas zijn ervaringen als dijkgraaf en gedeputeerde goed kan inzetten. Hij kan als geen ander de ruimtelijke uitdagingen op het gebied van water verbinden aan de andere grote opgaven die een beslag leggen op onze ruimte.”

Niet geïsoleerd

Co Verdaas zegt het belangrijk te vinden dat water niet als een geïsoleerde opgave wordt gezien en gekoppeld wordt aan de opgaven voor woningbouw, (delta)natuur en verduurzaming van de economie. “Ik vind het zeer eervol dat ik als deltacommissaris een bijdrage mag leveren aan een klimaatbestendige toekomst van onze delta. Water heeft Nederland gevormd en zal dat blijven doen. We hebben een traditie van beschermen tegen het water en een ambitie te leven met het water. Binnen het Deltaprogramma zet ik me graag in om daar een goede verbinding tussen te leggen.”

Omgevingswet

Wat Verdaas in zijn functie als deltacommissaris waarschijnlijk ook gaat helpen, is zijn kennis van de Omgevingswet, die vanaf volgend jaar de bron zal gaan worden van veel veranderingen. Sterker nog, in een interview met Binnenlands Bestuur wordt duidelijk dat hij in 2005, Verdaas was toen Kamerlid, als eerste de term Omgevingswet in de mond heeft genomen: “We hadden al meer dan genoeg instrumentarium om ruimtelijke initiatieven voor elkaar te boksen. Waarom moest er dan nog een wet bij? Dat maakte gebiedsontwikkeling alleen maar ingewikkelder. Het werd een black box. Toen heb ik daar in de Tweede Kamer geroepen: ‘We moeten terug naar de oorsprong van het vak. Namelijk in één integrale Omgevingswet alle belangen wegen.’” In zijn kortstondige periode als staatssecretaris in kabinet Rutte-II schreef hij bovendien samen met Melanie Schultz aan de passage over de Omgevingswet en zijn voorloper, de Crisis- en herstelwet, in het regeerakkoord.

Co Verdaas
Co Verdaas (foto: Rijksoverheid).

Niet onomstreden

De loopbaan van Co Verdaas kent toppen, maar ook dalen. Aan zijn periode als staatssecretaris kwam al snel een einde, nadat hij in opspraak was geraakt door een ‘bonnetjesaffaire’ in Gelderland. Die affaire begon toen bleek dat Verdaas jarenlang ritten van zijn huis in Zwolle naar Arnhem had gedeclareerd, terwijl hij formeel in Nijmegen woonde. Verdaas besloot af te treden als staatssecretaris omdat volgens hem de integriteit van een bewindsman ‘boven elke twijfel verheven’ moet zijn en dat was niet langer het geval. Hij wilde zijn partij en het kabinet niet verder met de zaak belasten, zo verklaarde hij. Het ter discussie staande bedrag heeft hij bovendien terugbetaald.

Warm woord

Zijn nieuwe functie betekent uiteraard dat hij zijn functie als dijkgraaf bij Waterschap Rivierenland zal neerleggen. Hij heeft een warm woord voor de mensen met wie hij bijna vijf jaar heeft samengewerkt: “Bij Waterschap Rivierenland heb ik samen met betrokken bestuurders, medewerkers en tal van externe partners gewerkt aan een schone en veilige leefomgeving in het rivierengebied. Het is fijn om te weten dat ik het rivierengebied bij kundige en betrokken professionals en bestuurders in goede handen is. De komende weken zal ik zorgdragen voor een goede overdracht. Ik neem vele waardvolle ervaringen mee naar mijn nieuwe functie als deltacommissaris.” Het bestuur van het waterschap gaat zo spoedig mogelijk aan de slag met de opvolgingsprocedure.