Er komt volgens BBB-fractievoorzitter Nooijen ‘veel te veel gevaarlijke troep’ in ons water (foto: 7inchs)

De NVZ is verbaasd over het voorstel van BBB-fractievoorzitter Jolanda Nooijen om een keurmerk in te voeren op producten die het water vervuilen. De BBB-fractie nam – via het indienen van een unaniem gesteunde motie in het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas – een eerste stap tot realisatie van het keurmerk. “Er bestaan al meerdere keurmerken voor was- en schoonmaakmiddelen. Al deze keurmerken nemen de impact op het aquatisch milieu mee in de beoordeling”, stelt de woordvoerster van de brancheorganisatie. 

De uit zeven leden bestaande BBB-fractie in het bestuur van het waterschap vindt dat er op alle wasmiddelen, schoonmaak-, poets- en verzorgingsproducten een keurmerk moet komen, meldt het Brabants Dagblad. 

Er komt nu volgens haar ‘veel te veel gevaarlijke troep’ in ons water. “Daar moeten we echt iets tegen gaan doen en een keurmerk kan daaraan bijdragen”, aldus Nooijen in het artikel. Ze verbaast zich in hoge mate dat er sowieso nog geen keurmerk is. “Het is eigenlijk zo logisch. Raar dat er nooit iemand aan gedacht heeft.”

Meerdere keurmerken

Dat is dus niet het geval. De NVZ is daarom ook verbaasd over het voorstel. Er bestaan volgens de woordvoerster al meerdere keurmerken voor was- en schoonmaakmiddelen. Al deze keurmerken nemen de impact op het aquatisch milieu mee in de beoordeling van een was- of schoonmaakmiddel. Ze verwijst naar de factsheet “Duurzaamheidskeurmerken op schoonmaakmiddelen” van de NVZ.

Alternatieven

Verder laten producenten van was- en schoonmaakmiddelen volgens de NVZ al geruime tijd zien dat zij hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van milieu-impact. “Een mooi voorbeeld zien we medio jaren ‘70 toen de te grote hoeveelheden fosfaat in het water leidden tot overmatige algengroei en verstikking van het water(leven)”, licht de woordvoerster toe. Producenten van was- en schoonmaakmiddelen gingen op zoek naar alternatieven. Met de ontdekking van zeolieten in combinatie met kleine hoeveelheden polycarboxylaten werd volgens haar een alternatief gevonden dat direct kon worden ingezet.

Fosfaten

Het gebruik van fosfaten in was- en schoonmaakmiddelen is toen in heel rap tempo afgenomen terwijl dit pas vele jaren later bij wet werd verboden. Ze verwijst voor een uitgebreide toelichting en aanvullende voorbeelden van initiatieven op dit gebied naar de brochure ‘Duurzaam wassen en schoonmaken.’ 

Wetgeving

De woordvoerster stelt verder dat er al decennialang strenge wetgeving bestaat waaraan schoonmaakmiddelen die binnen de Europese Unie op de markt worden gebracht moeten voldoen. De belangrijkste wetgeving is de CLP verordening. Deze wetgeving waarborgt volgens haar een hoog beschermingsniveau voor de menselijke gezondheid én voor het milieu. “De milieubelasting van de chemische stoffen in een schoonmaakmiddel wordt dus altijd meegenomen in de productontwikkeling en vormt een belangrijk onderdeel van de wetgeving voor chemische stoffen en producten die daaruit bestaan”, aldus de woordvoerster.

Oproep

De BBB-fractie nam – via het indienen van een unaniem gesteunde motie in het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas – een eerste stap tot realisatie van het keurmerk. In de motie wordt het dagelijks bestuur opgeroepen om de realisatie van een keurmerk aan te kaarten. Het dagelijks bestuur van het waterschap Aa en Maas gaat het keurmerk in eerste instantie aankaarten in de Unie van Waterschappen.

Geen plannen

De woordvoerder van de Unie van Waterschappen stelt eveneens dat er al diverse keurmerken zijn die aangeven of een product schadelijk of juist goed afbreekbaar is. Bijvoorbeeld voor duurzame productie, biologische productie etc. Momenteel hebben de 21 waterschappen volgens hem nog geen concrete plannen om aanvullend hierop een apart waterkeurmerk te ontwikkelen. “De Unie van Waterschappen gaat hierover graag het gesprek met waterschap Aa en Maas aan.”