anti afhaakregeling
Waterschap Aa en Maas, eigenaar van de zuiveringsinstallatie, geeft korting op de zuiveringsheffing aan FrieslandCampina ter waarde van 750.000 euro (foto: FrieslandCampina).

Grote bedrijven kunnen hun afvalwater door waterschappen collectief en met korting blijven laten zuiveren. De anti-afhaakregeling wordt namelijk voortgezet als marktconforme regeling. VEMW is verheugd want de regeling levert in de ogen van de brancheorganisatie een bijdrage aan een doelmatige en duurzame verwerking van afvalwater.

Waterschappen mogen op basis van de Waterschapswet korting op de zuiveringsheffing verstrekken aan ondernemingen die zonder korting zelf het afvalwater zouden (laten) zuiveren uit financiële overwegingen. Deze zogenoemde ‘anti-afhaakregelingen’ zijn tevens bij de Europese Commissie aangemeld en goedgekeurd als staatssteun die verenigbaar is met de interne markt.

Waterschappen

Negen waterschappen en zestien bedrijven gebruikten in 2021 de anti-afhaakregeling, blijkt uit een brief van de Unie van Waterschappen. Ze benadrukt dat de regeling in deze gevallen van groot belang is. Hiermee voorkomen waterschappen dat de bedrijven zelf gaan zuiveren (afhaken) en daarmee de rwzi’s suboptimaal worden gebruikt. Dat heeft volgens de Unie van Waterschappen nadelige consequenties voor onder meer het zuiveringstarief en milieudoelstellingen.

Staatssteun

Waterschappen zouden de kortingen op basis van de huidige regeling uiterlijk eind 2023 moeten beëindigen. Door de anti-afhaakregeling als marktconforme regeling voort te zetten, kunnen grote bedrijven hun afvalwater nu collectief blijven laten zuiveren.

Marktconformiteitsbeginsel

Het ministerie van IenW benadrukt dat de waterschappen verantwoordelijk zijn voor de anti-afhaakregeling. Het proces voor de verlenging van deze regeling is dan ook begeleid door de Unie van Waterschappen. “Het ministerie speelt hier slechts een procedurele rol: wij geleiden door naar de Permanente Vertegenwoordiging in Brussel, die de contacten met de Europese Commissie onderhoudt”, aldus de woordvoerster van IenW.

Geen goedkeuring

Wanneer waterschappen het marktconformiteitsbeginsel toepassen, is er geen sprake van staatssteun. Het uitgangspunt is dat er geen sprake is van staatssteun als een (hypothetische) marktpartij onder vergelijkbare omstandigheden hetzelfde had gehandeld. Dit dient zowel vanuit het waterschap als vanuit het bedrijf dat de korting ontvangt te worden bezien.  De Europese Commissie hoeft dan geen goedkeuring te verlenen voor het toepassen van de regeling. Waterschappen moeten deze regeling wel uniform toepassen.

Stappenplan

De Unie van Waterschappen heeft hiervoor begin oktober een stappenplan naar de waterschappen gestuurd. Als waterschappen besluiten om de anti-afhaakregeling voort te zetten als marktconforme regeling, dan zullen zij de regeling moeten vaststellen en kortingen aan bedrijven (opnieuw) moeten vormgeven, onderbouwen en vaststellen.

VEMW

VEMW is verheugd dat de regeling wordt voortgezet. Deze levert in de ogen van de brancheorganisatie een bijdrage aan een doelmatige en duurzame verwerking van afvalwater. Afvalwater moet ook tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten worden gezuiverd. De marktconforme regeling kan hierbij uitkomst bieden, stelt VEMW.