Chemiebedrijf Kolb in Delden heeft passende maatregelen genomen om toekomstige ongewenste dioxaanemissies op het Twentekanaal te voorkomen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel op vragen van D66-statenlid Renilde Huizenga.
Kolb kwam in mei nog in het nieuws toen het voor de tweede keer in korte tijd het Twentekanaal vervuilde met de giftige en kankerverwekkende stof dioxaan. De hoogst gemeten concentratie bedroeg 170 ug/l. Rijkswaterstaat en de waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta spoelden het kanaal door om voor genoeg verdunning te zorgen.
Inspectie
Gedeputeerde Staten schrijven dat er 5 september een inspectie is geweest bij het chemiebedrijf. Hieruit blijkt dat Kolb passende maatregelen heeft genomen om toekomstige ongewenste dioxaanemissies op het oppervlaktewater- lees het Twentekanaal- te voorkomen. Zo slaat het chemiebedrijf al het dioxaanhoudende water in opslagtanks op om het te bemonsteren en zo nodig met oxidatietechnieken te behandelen. Pas als het dioxaangehalte lager is dan 0,2 ppm (parts per million) wordt het proceswater voor beluchtingsbehandeling aan de waterzuivering van KLK Kolb aangeboden.
Minimalisatieverplichting
Het bedrijf heeft een vergunning voor het lozen van meerdere stoffen, waaronder dioxaan. Voor deze stof is een minimalisatieverplichting van toepassing. Dit betekent dat het bedrijf verplicht is om emissies van deze stof naar water te voorkomen. Is voorkomen niet mogelijk, dan moet het bedrijf de uitstoot zo veel mogelijk beperken, schrijven Gedeputeerde Staten.