taskforce
Foto: hoogwater in Westhoek (Vlaanderen)

Om de extreme wateroverlast in de Westhoek van Vlaanderen op korte termijn aan te pakken, wil de Vlaamse regering een taskforce oprichten. De taskforce moet tot concrete acties leiden om een dergelijke situatie zoals nu in de toekomst te voorkomen. Binnen een maand moet deze taskforce advies uitbrengen aan de Vlaamse regering. Toekomstige maatregelen zijn nodig om de kwetsbare regio, de Westhoek en in het bijzonder het IJzerbekken, te beschermen en waterveiligheid te garanderen.  

De aanleiding van de taskforce zijn de noodingrepen die op 16 november nodig waren om het hoogwater vanuit de IJzer af te voeren naar de zee. De Vlaamse Waterweg installeerde daarvoor grote mobiele pompen om het overtollige water af te voeren richting de Noordzee. Ook zijn grote hoeveelheden water afgevoerd via Terneuzen. Vanwege de wateroverlast in het Vlaamse Ledegem is de Heulebeek uit zijn oevers getreden. Arbeiders hebben een nooddijk gebouwd van meer dan 200 meter om het water van de Heulebeek tegen te houden in het centrum en woonwijken. “Deze ongeziene situaties hakken er heel erg in. We stellen vast dat de huidige vaste voorzieningen ontoereikend zijn om dergelijke extreme debieten vanuit de IJzer af te voeren naar de zee. We doen er alles aan om het water zo snel mogelijk weg te krijgen, maar we moeten ook richting de toekomst kijken. Dus: hoe kunnen we dergelijke scenario’s voortaan vermijden?”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Taskforce

In de nieuw op te zetten taskforce zal een kernteam aan de slag gaan om op korte termijn een onderbouwd advies uit te brengen. De opzet van de taskforce is om ‘zo snel mogelijk tot concrete acties te komen die we kunnen uitrollen op zowel korte, middellange als lange termijn en zo de waterveiligheid in de Westhoek en meer bijzonder het IJzerbekken te verbeteren. Verdere investeringen in de waterbeheersing van onze waterlopen zijn aan de orde, we moeten leren leven met water maar ook ruimte (terug)geven aan water’, aldus minister Peeters. De kerngroep wordt samengesteld met experts van De Vlaamse Waterweg, de Vlaamse Milieumaatschappij, de Vlaamse Landmaatschappij, de provinciegouverneur West-Vlaanderen, een vertegenwoorder van de polder(s), provincie West-Vlaanderen als waterloopbeheerders, departement Kanselarij, Buitenlandse Zaken en de academische wereld.

Riviercontract Heulebeek

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Rond de Heulebeek hebben we een riviercontract met alle lokale besturen met investeringen om de regio te herstellen: de ingekokerde beek opnieuw openleggen, hermeanderen, een winterbed aanleggen. Waar mogelijk kopen we woningen, die helaas vergund werden, aan in overstromingsgevoelig gebieden. Ons Klimaatadaptatieplan heeft daarvoor een budget van 7 miljoen euro”, zegt minister Demir. “Maar we zullen ook in de kwetsbare omgeving van de IJzer het voorbeeld van grootschalige investeringen zoals de Rivierherstel Leie, Sigmaplan, Demer- en Maasvallei moeten volgen. Het is dé manier om het aan te pakken, hoewel ze op het terrein ook vaak gecontesteerd worden. En ook Frankrijk zal mee inspanningen moeten leveren, anders is het letterlijk dweilen met de kraan open.”

Klimaatadaptatie

“De gebeurtenissen sterken ons in de overtuiging dat klimaatadaptatie de focus moet zijn, in plaats van navelstaren naar onze 0,13% impact op de werelduitstoot. De gevolgen van de klimaatverandering gaan we dus hoe dan ook ervaren in Vlaanderen. Dat is de reden waarom deze regering met de Blue Deal voor het eerst een plan op tafel legde dat ruimte maakt voor water in heel Vlaanderen. Het budget ging van 0 naar bijna een half miljard euro in twee jaar tijd, voor investeringen in honderden gebieden in Vlaanderen. De overstromingen bewijzen dat we die inspanningen nog tientallen jaren moeten doorzetten en opschalen. In de meest kwetsbare regio’s zal dat ook stevige rivierverruimingswerken betekenen, zoals in de Demer- en Maasvallei gebeurden”, besluit Demir tenslotte.