Een hevige regenbui van 90 millimeter per uur kan in Amsterdam een schade van 936 miljoen euro opleveren. Dat schrijft wethouder Melanie van der Horst aan de gemeenteraad. De schade is bepaald met de Wolkbreukschadeschatter van adviesbureau TAUW. Het gaat om een zeer grove, eerste inschatting.
De wethouder antwoordt op de motie van de leden Van Renssen, Noordzij en Krom van 15 februari 2023. De raadsleden vroegen het college onder meer de kosten in kaart te brengen van de materiële schade bij hevige neerslag.
Grove schatting
De wethouder benadrukt dat het om een zeer grove, eerste schatting gaat op basis van een model waarin een piekbui gelijkmatig over de hele stad zouden vallen. Door schade aan panden en schoonmaakkosten van wegen, kunnen de directe kosten van een piekbui van 90 mm/uur oplopen tot 700 miljoen euro.
Daar komt nog 232 miljoen bij voor indirecte schade doordat wegen niet meer bereikbaar zijn en er mogelijk files ontstaan waardoor mensen bijvoorbeeld moeten omrijden. Bij een piekbui van 70 mm/uur loopt de directe schade op tot 483 miljoen euro. Samen met de indirecte schade van 162 miljoen euro komt het op een totaal van 646 miljoen euro.
Topje van de ijsberg
De meegenomen kosten en dan met name de indirecte kosten zijn volgens haar het topje van de ijsberg. De daadwerkelijke indirecte kosten kunnen veel hoger uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan kosten door meer verkeersongevallen, meer kans op schimmels in woningen, het uitvallen van vitale en kwetsbare infrastructuur zoals elektriciteitsvoorzieningen (en de gevolgen daarvan), minder binnenvaart en een afname van de woningwaarde.
Impulsregeling Klimaatadaptatie
De gemeente Amsterdam heeft samen met waterschap Amstel, Gooi en Vecht een maatregelenpakket met 17 projecten ingediend bij het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Deze projecten investeren in totaal bijna 16 miljoen euro aan klimaatadaptieve maatregelen. Voor dit pakket is 5,3 miljoen euro subsidie toegekend. De gemeenten voert deze projecten voor 2027 uit.
Extra waterberging
Met dit geld realiseert de gemeente de komende jaren onder andere extra waterberging. Ook komen er meer bomen en planten. Zo is Het Iwan Kantemanplein in Amsterdam Nieuw-West in 2023 heringericht door 1600m² verhard oppervlakte te verruilen voor ruime groenvakken met lage beplanting. Daarnaast is er een verlaagde groenstrook aangelegd. Hier kan de gemeente het overtollige regenwater tijdelijk vasthouden zodat het langzaam de bodem in kan trekken. Zo houdt de bodem meer vocht vast voor droge tijden.
Lees hier de strategie klimaatadaptatie en de uitvoeringsagenda van de gemeente Amsterdam.