Het Zone.college in Doetinchem opende 21 november een zuiveringsinstallatie met onder meer tropische planten. De installatie van Nijhuis Saur Industries zorgt ervoor dat de school het water voor het toiletgebruik en water voor het groen kan hergebruiken. En docenten kunnen leerlingen laten zien en ervaren hoe decentrale waterzuivering werkt.

Nijhuis Saur Industries ontwierp en realiseerde de installatie die achtereenvolgens deze technieken toepast: ontwatering van slib, het zuiveren van water door middel van nanofiltratie, Moving Bed Bioreactor inclusief zuivering door middel van tropische planten, ultrafiltratie en UV-desinfectie.

Woonwijken

De installatie is volgens de betrokken partijen direct toepasbaar in woonwijken en heeft een capaciteit om circa zeventien huishoudens te voorzien van gezuiverd water. De installatie speelt ook een rol bij het opleiden van toekomstige operators die aan het Zone.college een opleiding volgen.

Integrale oplossingen

“Deze installatie is letterlijk een schoolvoorbeeld van onze integrale oplossingen voor decentrale waterbehandeling”, zegt Peter Scheer, Industry Development Manager Commercial Buildings, Nijhuis Saur Industries. “En heeft als doelstelling om leerlingen te inspireren hoe we water op een duurzame wijze in ons dagelijkse leven kunnen gebruiken. Samen met al onze partners hebben we vergaande expertise ontwikkeld in het ontwerpen, bouwen, bedienen en onderhouden van de beste water-on-demand oplossingen voor residentieel en commercieel gebruik.”

Nieuw keuzevak

Het Zone.college is blij met de installatie. Met de aanleg is rekening gehouden dat het proces zoveel mogelijk zichtbaar is, zodat docenten de werking kunnen gebruiken in het onderwijs. Een voorbeeld hiervan is het nieuwe keuzevak Water, Techniek en Duurzaamheid dat in januari 2024 van start gaat.