Xylem Nederland jubileum
Bezoekers krijgen uitleg over de werking van de inline inspectietool van Xylem voor persleidingen (foto: Xylem).

Xylem Nederland vierde 30 november het 70-jarig jubileum op de locatie in Dordrecht. Honderden relaties konden op de beursvloer innovaties van het watertechnologiebedrijf zien, netwerken en naar diverse sprekers luisteren. Zo zette Tania Pentcheva, Director Europe Government and Industry Relations, een aantal relevante Europese ontwikkelingen op een rij, zoals de uitbreiding van rwzi’s met een aanvullende zuiveringsstap. Voor deze en andere ontwikkelingen komen Europese fondsen beschikbaar.

Directeur Ad Damme van Xylem Nederland startte zijn presentatie met een aantal mijlpalen. Zo begon de geschiedenis van het watertechnologiebedrijf in 1953 in Rotterdam met de start van de verkoop van Flygt pompen.

Overname Innotech

Een andere mijlpaal is de overname van het Friese bedrijf Innotech in 2002 met vijf programmeurs. De toenmalige directeur van Innotech had een vooruitstrevende visie en vond dat klanten vrijuit hun data zouden mogen gebruiken. Damme, toen werkzaam als vertegenwoordiger, was in eerste instantie niet blij met het openstellen van alle protocollen. Het bleek uiteindelijk een gouden zet om de klanten openheid te bieden.

Overname Envoqua

Na de afronding van de overname van Evoqua in 2023 groeide Xylem uit tot het grootste pure-play watertechnologiebedrijf in de wereld, met meer dan 22.000 werknemers wereldwijd en in 2023 een verwachte omzet van 7,3 miljard dollar. In Nederland is Xylem goed voor een omzet van ruim 70 miljoen dollar.
Xylem’s portfolio van innovatieve oplossingen voor de totale watercyclus helpt bedrijven in de overheidsmarkt, industrie en commerciële markt in het aanpakken van hun meest dringende waterbehoeften.

Onderzoek en ontwikkeling

Xylem besteedt jaarlijks 200 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling. Bijna 20 procent van de omzet komt uit producten die het watertechnologiebedrijf de afgelopen vijf jaar op de markt bracht. Damme voorziet verder een toekomst waarin waterschappen en gemeenten meer met elkaar samenwerken op verschillende dossiers.

Digitale transformatie

Een voorbeeld is waterschap Aa en Maas dat met gemeenten samenwerkt in de digitale transformatie. Doel is om een zo best mogelijke effluent kwaliteit te bereiken door gebruik te maken van data gedreven optimalisatie van het proces op de zuivering en sturing op de aanvoer naar de zuivering. Xylem ondersteunt met het Xylem Vue powered bij GoAigua platform ervoor dat verschillende bestaande systemen en databronnen kunnen samenwerken door de hele waterketen.

ICEAS

Dat Xylem volop innoveert was goed te zien op de beursvloer in de hal van het bedrijf in Dordrecht. Hier gaven Xylem medewerkers uit binnen- en buitenland informatie over innovaties, zoals de ICEAS rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een schaalmodel toonde het zuiveringsproces dat maar in één tank plaatsvindt, waar dit proces normaal in meerdere tanks gebeurt.
Er staan inmiddels drie installaties in Nederland, onder meer in Weesp bij waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De hybride variant in Alblasserdam gebruikt een deel van de ICEAS-technologie. Een groenteverwerker in Velddriel past de volledige ICEAS-technologie toe.

Leidinginspectie

Een ander voorbeeld is het onderdeel Pure Technologies. Dat richt zich onder meer op inline inspecties van persleidingen. Via diverse inspectieplatformen verzamelt het systeem informatie om de exacte locatie en de omvang van lekken en andere schade te bepalen. Het visualiseert het volledige leidingtraject ongeacht de leeftijd en dus vaak ontbrekende historie.

SmartBall

Dat kan onder meer met de SmartBall. Deze inspectietool beschikt over een akoestische sensor en kan zo de kleinste lekken en gasophopingen detecteren. Alle informatie komt in de Smartball zelf te staan. Een onafgebroken inspectierun van meer dan 50 kilometer is mogelijk. En gedurende de ruim 15 jaar dat de Smart Ball al in gebruik is, constateerden technici wereldwijd ongeveer 3800 lekkages over een geïnspecteerde afstand van ruim 16.000 kilometer.

Europese ontwikkelingen

Xylem heeft in Brussel een eigen belangenbehartiger in de persoon van Tania Pentcheva, Director Europe Government and Industry Relations. Zij zette in haar presentatie een aantal relevante ontwikkelingen voor de watersector op een rij, zoals de uitbreiding van een aanvullende zuiveringsstap op rwzi’s om medicijnresten uit afvalwater te verwijderen. Daarnaast vertelde ze over de vernieuwde Drinkwaterrichtlijn die sinds januari 2023 van kracht is.

PFAS-limieten

Hierin zijn nieuwe eisen opgenomen voor de behandeling van drinkwater, waaronder PFAS-limieten. “Nieuw is de eis voor lidstaten om lekkages in de infrastructuur te inspecteren en tegen 2026 verslag uit te brengen aan de Europese Commissie. Ook om manieren te vinden om deze lekkages te beheersen”, aldus Pentcheva. Verder moeten lidstaten stedelijke beheerplannen ontwikkelen voor het beheer van overstorten van agglomeraties met meer dan 100 inwonerequivalenten.

Europese fondsen

Er zijn verschillende Europese fondsen beschikbaar om een en ander te financieren, zoals de Herstelfondsen die na de coronacrisis zijn ingesteld om de landen te ondersteunen bij hun economisch herstel. Er is in totaal 723.8 miljard euro beschikbaar voor onder meer het verbeteren van de waterinfrastructuur, digitalisering van het watersysteem en overstromingsbeheer en lekkagedetectie.

Digitalisering

Het versnellen van de digitalisering in de watersector staat hoog op de agenda van Xylem. Uit de presentatie van Joost Aloserij, Director Business Development Vue Solution Team kwam het beeld naar voren dat Xylem al veel mogelijkheden biedt om het waterbeheer met digitale oplossingen te optimaliseren. Het watertechnologiebedrijf kan zo helpen om verspilling, kosten en de ecologische voetafdruk van de verschillende partijen in de watersector te verminderen. Daarvoor is het wel belangrijk dat de klanten de digitale tools accepteren, benadrukte Aloserij.