riolering
Foto: de zelfvoorzienende wijk Oosterwold

De riolering die alsnog moet worden aangelegd in het Almeerse stadsdeel Oosterwold, gaat in totaal 16,9 miljoen euro kosten. De verwachting is dat de aanleg van de collectieve riolering zes tot zeven en een half jaar gaat duren. Ook komt er een decentrale afvalzuivering van Zuiderzeeland waar 800 woningen uiterlijk in 2025 op worden aangesloten.

De gemeente Almere moet volgens de zorgplicht een riool aanleggen in de zelfvoorzienende wijken van Oosterwold, net als in de rest van Almere. Dat wees het juridisch advies op 5 juli 2022 uit. De aanleiding was dat de waterkwaliteit achterbleef, met name voor stikstof en fosfaat werden de lozingsnormen niet gehaald. De aanleg van het collectieve riool gaat gepaard met hogere kosten dan de gemeente in eerste instantie geraamd had. In totaal gaat de aanleg en het beheer naar verwachting 65,4 miljoen euro kosten, dat is inclusief 4,5 miljoen risicoreservering, zoals in het Raadsvoorstel van 23 november staat. Onderdeel daarvan is de aanleg van het riool, dat kost 16,9 miljoen euro. “We gaan ervan uit dat een uniforme aanpak voldoende is voor de financiering. Daarnaast gaan we wel rekening houden met de al aangelegde individuele rioleringsstelsels”, zegt Eric Baars, woordvoerder van wethouder Julius Lindenbergh van gemeente Almere. De gemeente gaat in tweeënvijftig straten een riool aanleggen waar 1.400 woningen op kunnen worden aangesloten.

Oude put als regenton

Op de korte termijn gaat de aandacht uit naar de tussentijdse maatregelen, het organiseren van het beheer en onderhoud en het aansluiten van de collectieve systemen op het riool. De gemeente regelt en betaalt een aannemer die kaveleigenaren gaat helpen om aan te sluiten op het gemeenteriool, zodat kaveleigenaren geen schade of kosten hebben door de aanleg van het riool. Ook herstelt de gemeente de tuin of oprit als dat nodig is en haalt het eventueel de oude zuivering (IBA) weg, daar rekent het 3,6 miljoen euro voor. De voorkeur van de gemeente is echter dat de oude put dienst doet als grote regenton waaruit de stadslandbouw geïrrigeerd kan worden. Kaveleigenaren ontvangen geen vergoeding voor de IBA, want de investering is al verrekend in de oorspronkelijke kavelprijs, aldus gemeente Almere. Een andere grote kostenpost is het leegrijden van de vuilwateropslagtanks van kaveleigenaren, dat is geraamd op 14,1 miljoen euro.

Handhavingskosten riool

Verder komt een groot risico naar voren over de handhaving van het waterschap, voor en na de aanleg van het riool. Dit risico resulteert in hoge handhavingskosten bij het waterschap. Hier wordt geen bedrag voor gereserveerd bij de gemeente, omdat deze kosten bij het waterschap worden gemaakt.

Stap voor stap

De aanleg van het riool zal straat voor straat plaatsvinden, te beginnen met de collectieve systemen. Deze worden zoveel als mogelijk voor de zomer van 2024 aangesloten op het gemeenteriool. De volgorde waarin de andere straten aan bod komen, moet nog worden bepaald. De uitvoering start daar in de loop van de zomer. Medio 2030 zijn alle kavels in Oosterwold aangesloten op het riool. 

Lokale zuivering Oosterwold      

Bijzonder is dat de gemeente Almere ook opdracht heeft gegeven aan waterschap Zuiderzeeland voor een decentrale zuivering vlakbij de wijk Oosterwold. In december 2023 opent de zuivering langs het Kathedralenpad ter hoogte van de A27. “Als waterschap zijn we altijd op zoek naar de beste manieren om afvalwater te zuiveren, grondstoffen terug te winnen en energieneutraal te zijn. We hebben daarom met gemeente Almere meegedacht. De kennis die we met de pilot in de komende jaren opdoen, kunnen we ook gebruiken op onze grootschalige afvalwaterzuiveringsinstallaties in de regio. Zo kunnen we bijdragen aan een gezonde, circulaire en energieneutrale stad”, aldus Zuiderzeeland.
De installatie zal binnen enkele weken het eerste afvalwater zuiveren van in eerste instantie circa 400 woningen in deelgebied 1B van de wijk. In 2024 en 2025 komen daar nog eens 400 woningen bij, tot in totaal 800. Door het gebruik van deze lokale zuivering komt er capaciteit vrij bij het rioolgemaal Vogelhorst voor het aansluiten van woningen in deelgebied 1A. Het bijzondere is dat de lokale waterzuivering in Oosterwold de mogelijkheid biedt om langdurig op kleine schaal innovatieve circulaire watertechnieken te testen, dat gebeurt door het Waterlab Circulair.