Gemeenten die hemelwater zoveel mogelijk proberen af te koppelen van het gemengde rioolstelsel en daardoor relatief schoner water lozen op de rivier, moeten volgens de Stichting RIONED meer verontreinigingsheffing betalen aan Rijkswaterstaat. Nijmegen en Arnhem trekken hiervoor aan de bel.
De twee Gelderse gemeenten inventariseren momenteel hoeveel gemeenten, net als zij, betalen voor de afvoer van relatief schoon hemelwater naar rijkswater. De regeling voor de verontreinigingsheffing zit volgens Stichting RIONED bijzonder in elkaar. Lozingen op rijkswateren van verontreinigd stedelijk afvalwater dat met regenwater is verdund, via de overstorten van de gemengde rioolstelsels, zijn namelijk vrijgesteld van deze heffing. Maar de afvoer van relatief schoon hemelwater naar water dat door Rijkswaterstaat wordt beheerd, wordt wél belast. “Dit betekent dat gemeenten die steeds meer relatief schoon regenwater van het gemengde rioolstelsel afkoppelen en direct naar rijkswater afvoeren, daar een almaar hogere verontreinigingsheffing voor moeten afdragen”, aldus de Stichting.
Inventarisatie
De gemeenten Arnhem en Nijmegen, die hemelwater lozen op de Rijn en de Waal, hebben deze problematiek aangekaart. Zij willen inventariseren hoeveel gemeenten er zijn die een verontreinigingsheffing betalen voor de afvoer van relatief schoon hemelwater naar rijkswateren. Die gemeenten kunnen zich melden bij de Stichting RIONED.