Wetterskip Fryslân
In het Friese Aldeboarn zijn 1200 zandzakken geplaatst tegen het hoogwater (foto: Albert Thibaudier/X).

Wetterskip Fryslân heeft op 4 januari besloten zeven retentiepolders in te zetten voor het tijdelijk opslaan van water. Dat is nodig om greep te houden op de waterstand in de Friese boezem. De aangewezen gebieden kunnen samen ongeveer vier miljoen kubieke meter water bergen.

De ingezette retentiepolders liggen bij Burgum (Soestpolder), Goëngahuizen (It Eilân) en Smalle Ee, Beetsterzwaag (Simmerpolder), Donkerbroek, Oosterwolde (De Harken) en Mildam. Door ze te laten vollopen, zegt het Friese waterschap een verdere stijging van de gemiddelde boezemwaterstand met 3 centimeter te kunnen voorkomen.
Tekst loopt verder onder het kaartje

De zeven retentiepolders (bron: Wetterskip Fryslân).

Afgesloten van bemaling

Om ze te kunnen gebruiken, zijn de retentiepolders afgesloten van de bemaling. Hierna is met het openen van schuiven boezemwater ingelaten, tot het waterniveau in de polders gelijk was aan dat in de boezem. Het gebufferde water kan op een later tijdstip weer gecontroleerd worden weggemalen naar de boezem.

Westenwind

“Er is bewust gekozen voor het inzetten van zeven polders in de oostelijke helft van de provincie”, laat Wetterskip Fryslân weten. “De afgelopen dagen is hier door de westenwind veel water naartoe gestuwd. Door deze polders te gebruiken reduceren we de hoeveelheid water die terugstroomt naar het zuidwesten van de provincie. Daar draaien het Hooglandgemaal en het Woudagemaal op volle toeren om water naar het IJsselmeer te pompen.”

Boezemstand zal nog oplopen

De gemiddelde waterstand in de boezem was in de ochtend van 4 januari opgelopen naar 31 centimeter beneden NAP. Normaal geldt een streefpeil van 52 centimeter beneden NAP. De verwachting is dat het waterniveau de komende dagen nog een paar centimeter zal oplopen. Vrijdag wordt nog regen verwacht. De afgelopen dagen zijn meer maatregelen getroffen om de boezemwaterstand beheersbaar te houden. Er is zoveel mogelijk water vastgehouden in de polders in het beheersgebied van het waterschap. Op vier plaatsen zijn 3 januari zandzakken ingezet om op kwetsbare plaatsen kades tijdelijk te verhogen. Op vijf plaatsen draaien al enkele dagen noodpompen om schade aan bebouwing te voorkomen.

Spuien kan weer

Sinds 4 januari is het volgens het waterschap weer mogelijk om via het Lauwersmeer te spuien naar de Waddenzee. De dagen ervoor waren de mogelijkheden om te spuien minimaal, vanwege de hoge zeewaterstand. De verwachting is dat dit de komende dagen verlichting zal brengen.