Waterschap De Dommel heeft een nieuw onderdeel toegevoegd aan de rwzi Eindhoven. Met zuivere zuurstofbeluchting pakt het waterschap ammoniumpieken in het rioolwater aan. Volgens het waterschap heeft de installatie in korte tijd zijn nut al bewezen en behoren dode vissen ter plekke tot het verleden.
Rwzi Eindhoven reinigt het afvalwater van de groeiregio Eindhoven en loost het effluent op rivier de Dommel. De biologische zuivering gebeurt in drie grote beluchtingstanks met ieder een diameter van 45 meter en een diepte van 7 meter. Bij hevige regenbuien, als het een lange tijd droog is geweest, treden hoge ammoniumpieken op. Ammonium zit onder andere in urine. Wanneer mensen hun toilet doorspoelen komt dit in het riool en als het een tijdje niet regent dan hoopt het zich, met ander vuil, op in de riolering. Wanneer er dan een stevige regenbui valt, stroomt er ineens veel rioolwater naar de rwzi. Dit leidt tot ammoniumpieken die schadelijk zijn voor de planten en dieren in rivier de Dommel. Om de flora en fauna van de rivier te beschermen is het dus noodzakelijk om deze pieken te dempen voordat ze in de rivier terechtkomen.
Hybride beluchting
Waterschap De Dommel kiest ervoor om op die momenten met hybride beluchting de zuurstofinbreng in de beluchtingstanks te verhogen. Daarvoor heeft het waterschap een installatie laten bouwen waarmee het met zuivere zuurstof de ammoniumpieken kan afvlakken. Normaal wordt ammonium verwijderd met ‘gewone’ beluchting – lucht bestaat voor 21 procent uit zuurstof. Vanwege footprint en kosten wordt een beluchting echter nooit ontworpen en gebouwd voor piekmomenten of extreme overcapaciteit. Het is efficiënter en goedkoper om bij piekmomenten met zuivere zuurstof extra capaciteit in te brengen. Door aan een traditionele beluchtingsinstallatie een zuivere zuurstofinstallatie (100 procent zuurstof) toe te voegen, kunnen ammoniumpieken tegen geringere kosten worden afgevlakt. Dat wordt bedoeld met hybride beluchting: met lucht in normale situaties en extra zuivere zuurstof bij pieken. De installatie is voorzien van sensoren, die de installatie volledig geautomatiseerd inschakelt op basis van de zuurstofbehoefte.
Eerste resultaten positief
Dankzij het natte najaar zijn de eerste resultaten van de zuivere zuurstofinstallatie inmiddels bekend. “Met de nieuwe installatie lukt het ons om bij regenval de ammoniumpieken in het rioolwater met 30 procent te dempen in vergelijking met dezelfde situatie met normale beluchting. Gaandeweg leren we het beluchten met zuivere zuurstof nog beter te benutten”, zegt projectleider Koen de Jong van het waterschap.
Stabielere waterkwaliteit
DB-lid Bas Peeters van De Dommel is blij met deze eerste resultaten: “Beluchting met zuivere zuurstof is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen op rioolwaterzuivering Eindhoven om te werken aan een stabielere waterkwaliteit. Door op kritische momenten de ammoniumpieken te dempen zorgen we ervoor dat het gezuiverde rioolwater steeds schoner de zuivering verlaat. Dit is goed nieuws voor de dieren en planten in de Dommel. Niet alleen in de rivier direct achter de zuivering, maar ook verder richting Boxtel zien we positieve effecten op het waterleven. De laatste jaren zien we bijvoorbeeld een betere visstand, en ook meer kokerjuffers en libellen langs de Dommel. We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg. Nieuwe technieken zoals zuivere zuurstofbeluchting helpen daarbij.”
Bouwteam
Het project bij rwzi Eindhoven is in een bouwteam uitgevoerd. Naast Waterschap De Dommel waren de projectpartners: Van Boekel Bouw en Infra (civiele bouw), Croonwolter&dros (elektrotechniek), Air Liquide (zuivere zuurstof), Moekotte (procesautomatisering) en AM-Team (modellering en simulaties).