rijshout
Foto: testopstelling van de oeverbescherming op basis van rijshout (website Aveco de Bondt).

Van Aalsburg BV, BWZ Ingenieurs en Aveco de Bondt mogen hun bedachte duurzame oeverbescherming op basis van rijshout verder doorontwikkelen en in de praktijk testen. Rijshout in de vorm van wiepen kan goed dienen als circulaire oeverbescherming, zonder dat er bomen gekapt hoeven te worden. De partijen doen dit project onder de Small Business Innovation Research (SBIR)-competitie van RVO.

Volgens de initiatiefnemers is rijshout ideaal als oeverbescherming. Het idee is gebaseerd op materiaal dat in Nederland gemakkelijk voorhanden is, en niet over grote afstanden getransporteerd hoeft te worden. Rijshout zijn de staken en tenen van wilgenhout, en dat is ideaal omdat dit veel groeit langs de Nederlandse rivieren. Door dit materiaal stevig te bundelen ontstaan wiepen, en door deze met houten palen te verweven, kan een 100% natuurlijke oeverbescherming gerealiseerd worden.

Grondig testen

De innovatieve inzet van wiepen als oeverbescherming, gaan de betrokken partijen de komende maanden grondig onderzoeken. Door rijshout als oever in de praktijk te gaan testen, moet duidelijk worden wat de kwaliteit en levensduur is van rijshout. Ook gaan de betrokkenen testen hoeveel wiepen je moet gebruiken om een optimale oeverbescherming te maken en hoeveel gronddruk ze aankunnen. In februari starten de testopstellingen op het terrein van Van Aalsburg B.V., om de wiepen beschoeiing aan verschillende situaties bloot te stellen.

Vervolgfase

Afgelopen maanden stonden in het teken van het voorbereiden van de testopstellingen en het materiaal. Dat wordt in februari afgerond, waardoor er van februari tot augustus tijd is voor het testen en meten. De testopstellingen worden belast met gewicht om zo de sterkte van de wiepen te testen.

Analyse

Nadat de praktijktesten voltooid zijn, worden de resultaten geanalyseerd om rekenregels op te stellen. Wanneer dat compleet is, is dit project geslaagd. Voor elke locatie in Nederland moet dan duidelijk zijn en berekend kunnen worden waar de wiepen aan moeten voldoen om sterke, efficiënte oeverbescherming te maken.