leveringszekerheid
Foto: Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft op 5 maart een motie over de leveringszekerheid van energie aan waterschappen unaniem aangenomen. Minister Jetten (Klimaat en Energie) moet nu met netbeheerders en waterschappen om de tafel om te verzekeren dat waterschappen bij calamiteiten de aansluit- en transportovereenkomst niet na hoeven te komen.

Meerdere waterschappen kregen na het hoogwater in december 2023 brieven van netbeheerders die dreigden de waterschappen af te sluiten van het elektriciteitsnet als ze vaker het gecontracteerd transportvermogen overschrijden. Dat was nodig om het overtollige water weg te pompen. De Unie van Waterschappen trok daarop aan de bel. De Unie wees op het belang van betrouwbare toegang tot het elektriciteitsnet. “Dit is cruciaal voor de waterschappen om hun wettelijke taken uit te voeren, bijvoorbeeld waterveiligheid. Netcongestie staat deze betrouwbare toegang in de toekomst mogelijk in de weg”, aldus de Unie.

Motie Pieter Grinwis

Op 28 februari debatteerde de Tweede Kamer over het probleem van de netcongestie. Daarbij diende ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) een motie in om de leveringszekerheid van energie voor waterschappen veilig te stellen. Zijn motie werd medeondertekend door VVD’er Silvio Erkens en Henk Vermeer van BBB. In de motie verzochten de indieners de regering om in gesprek te gaan met netbeheerders, waterschappen en eventuele andere uitvoerders van cruciale wettelijke taken, om zeker te stellen dat zij bij calamiteiten, zoals hoogwater, worden uitgesloten van de verplichting de aansluit- en transportovereenkomst na te komen. “Dit is geen fictieve casus”, zei Grinwis bij het indienen van de motie. “Dit speelt momenteel al bij zes waterschappen. En dit probleem dreigt groter te worden, dus er is urgentie bij deze motie!”

Bij de stemming op 5 maart werd de motie unaniem door de Tweede Kamer aangenomen.

In gesprek over oplossingen

De waterschappen laten weten blij te zijn dat deze motie is aangenomen en graag het gesprek aan te gaan met de minister en de netbeheerders. Door hoogwaterpieken – zoals eind 2023 – zijn waterschappen namelijk steeds vaker genoodzaakt om het met de netbeheerder overeengekomen vermogen voor de poldergemalen te overschrijden. Daarnaast kunnen netbeheerders niet altijd toestemming geven voor de noodzakelijke uitbreiding van de netaansluiting. Door samen het gesprek aan te gaan hopen de waterschappen tot oplossingen voor de toekomst te komen.