IJsselmeergebied
Foto: Platform IJsselmeergebied

Vijf ministeries, Rijkswaterstaat, zes provincies, negen waterschappen, drie gemeenten en waterleidingbedrijf PWN ondertekenden op 8 maart een overeenkomst over samenwerking in het IJsselmeergebied. De samenwerkingspartners werpen zich op als hoeders van het ‘Blauwe Hart van Nederland’ en willen dat een duidelijke stem geven.

Met het tekenen van de Overeenkomst Samenwerking IJsselmeergebied 2024-2028 is de ‘fusie’ van de Agenda IJsselmeergebied 2050 en het Deltaprogramma IJsselmeergebied, die al nauw samenwerkten, nu ook formeel vastgelegd. De 25 samenwerkingspartners hebben voor de komende jaren afspraken gemaakt over samenwerking, organisatie en middelen, om zo met een integrale en samenhangende aanpak een stem te geven aan het Blauwe Hart van Nederland. Doel is elkaar te adviseren over strategische afwegingen en structurerende keuzes in het gebruik, beheer en inrichting van het IJsselmeergebied. Daarbij gaat het om keuzes over toekomstige ingrepen in het watersysteem én afwegingen bij ruimtelijke ingrepen binnen het IJsselmeergebied die relevante invloed hebben op het Blauwe Hart.

‘Cruciale stap’

Luzette Kroon, dijkgraaf van Wetterskip Fryslân en huidig voorzitter van het Bestuurlijk Platform IJsselmeergebied, benadrukt het belang van de overeenkomst: “Het is een cruciale stap naar de lastige besluiten die in de komende jaren zullen moeten worden genomen. De tekst van de overeenkomst en de 25 handtekeningen geven vorm aan de gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid.” Met de ondertekening is bijna de helft van Nederland verenigd in het beschermen van het Blauwe Hart voor de toekomst van Nederland. De samenwerkingspartners zullen ieder voor zich, binnen hun wettelijke verantwoordelijkheden, de gezamenlijke doelen uitdragen en nastreven.

Water-bodem-sturend is leidend

Die gezamenlijke doelen zijn legio: voldoende en kwalitatief schoon water, borgen van voldoende zoetwater van de juiste kwaliteit, veilig blijven wonen en werken, het borgen van de waterveiligheid van binnendijkse gebieden, behouden en versterken van de ecologie, biodiversiteit en waterkwaliteit, behoud en versterken van het aquatisch ecosysteem van het gehele Blauwe Hart, versterking van de ruimtelijke kwaliteit bij uitvoering van ruimtelijke inrichtingsopgaven en het versterken van de economische vitaliteit van het IJsselmeergebied. De samenwerkingspartners benadrukken dat de uitgangspunten van water-bodem-sturend leidend zijn in deze samenwerking.

IJsselmeergebied
Luzette Kroon en Liz van Duin, directeur Waterkwaliteit en Grote Wateren bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst (foto: Platform IJsselmeergebied).