Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) lanceerde op 20 maart de Projectenkalender Waterschapsmarkt 2024-2025, in opdracht van de werkgroep Samenwerking Waterschapswerken (SWW). In totaal is de geraamde bouwsom 2,8 miljard euro. De jaarlijkse Projectenkalender zorgt voor transparantie op de markt en ondersteunt de dialoog tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Opvallend voor komend jaar is dat bijna een derde om projecten rond rwzi´s gaat, en dat ruim 40 procent met bouwteams en raamcontracten wordt opgezet.
De Projectenkalender Waterschapsmarkt brengt 748 projecten in beeld die de 21 waterschappen en het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) verwachten voor de periode 2024-2025. Het gaat om een totale bouwsom van 2,8 miljard euro. De jaarlijkse Projectenkalender biedt marktpartijen meer zicht op de komende projecten van de waterschappen. Daarmee kunnen ze betere besluiten nemen over de benodigde investeringen in materieel, capaciteit en kennis. Ook kunnen opdrachtgevers onderling hun programma’s en projecten afstemmen. De brede vraag naar capaciteit onderstreept het belang om goed zicht te hebben op de aankomende projecten.
Projecten rwzi´s
De 21 Nederlandse waterschappen hebben vooral veel meer projecten rond rioolwaterzuiveringsinstallaties op hun planning staan. Het gaat om meer dan 115 projecten, bij de vorige EIB-meting waren het er nog 85. Met een geraamde bouwsom van bijna 875 miljoen euro nemen rwzi´s een derde van de totale bouwsom in beslag. De deadline voor de Kaderrichtlijn Water in 2027 speelt hierbij een grote rol. Beheerders moeten immers gaan voldoen aan strengere regels voor onder meer waterkwaliteit, milieu en klimaat. Dit blijkt uit het onderzoek dat het EIB uitvoerde in opdracht van het Samenwerkingsverband Waterschapswerken, waarbinnen de waterschappen, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en brancheverenigingen zijn vertegenwoordigd.
Raamcontracten
Een ander opvallende trend is de toename van raamcontracten, waarbij drinkwaterbedrijven en waterschappen als WBL, Aa en Maas, Vechtstromen, Vitens en Dunea zowel aannemers als ook ingenieursbureau´s voor langere tijd aan zich binden. Ruim 40 procent van het werkvolume wordt met bouwteams en raamcontracten op de markt gezet. In 2020 was dit nog minder dan een kwart. Dit is een meer programmatische aanpak bij de uitvoering van projecten, en stelt aannemers meer tevreden, zoals blijkt uit het Waterforum Magazine artikel Meer druk op bouwcapaciteit door extra vraag zuiveringsinstallaties in de editie van maart. Voor aannemers biedt de projectenkalender ook een uitkomst om te zien welke projecten in de markt gezet gaan worden, zodat ze hun eigen capaciteit daarop kunnen aanpassen.
Concurrerende opdrachtgevers
Waterschappen concurreren met andere opdrachtgevers, zoals drinkwaterbedrijven en opdrachtgevers in de infrasector. De vraag is groter dan ooit. Tot voor kort stond de aannemerij bij opdrachtgevers in de rij voor een opdracht, maar nu hebben de drinkwaterbedrijven en waterschappen het nakijken. Voor de 21 waterschappen biedt de Projectenkalender inzicht in de mogelijke pieken van gelijksoortige projecten, omdat ze deze bijvoorbeeld gelijktijdig willen aanbesteden. Door dit inzicht en de onderlinge afstemming kunnen waterschappen voorkomen dat er pieken ontstaan waardoor aanbestedingen (mogelijk) mislukken.
Digitaal inzicht
De werkgroep Samenwerking Waterschapswerken werkt aan de ontwikkeling van een online Projectenplatform. In de toekomst kunnen waterschappen in deze digitale omgeving hun projecten het hele jaar door aanmelden, wijzigen en inzien. Op het platform komt ook een totaaloverzicht van alle projecten in een actuele, gebruiksvriendelijke Projectenkalender.