Op 2 april is de versterking van de Standhazensedijk bij Drimmelen van start gegaan. Het voorkeursalternatief van de dijkversterking Standhazensedijk bestaat onder andere uit het plaatsen van een 5 meter hoog kunststof heavescherm aan de binnenzijde van de dijk. Zo wordt de dijk beschermd tegen piping en bovendien dient het scherm direct als maatregel tegen dierlijke graverijen. De dijkversterking is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.
De Standhazensedijk bij Drimmelen voldoet niet meer aan de veiligheidseisen en wordt daarom over een lengte van 750 meter versterkt. Bovendien is op verschillende plekken sprake van piping. Versterking is met name noodzakelijk om te voorkomen dat er te grote pipes ontstaan onder de dijk en deze mogelijk kan bezwijken. Uit 12 mogelijke oplossingen is als voorkeursalternatief een 5 meter hoge kunststof damwand ofwel heavescherm gekozen.
Heavescherm
Een Heavescherm aan de binnenzijde was een van de drie kansrijke alternatieven (KA´s) tegen piping, naast een verticaal filterscherm en een filter in de teensloot. Het heavescherm scoorde het hoogst op de thema’s ‘oplossen waterveiligheid’, ‘technisch uitvoerbaar’ en op ‘synergie met de beheeropgaven’. Ook biedt het heavescherm kansen voor duurzaamheid en circulariteitsdoelstellingen en is de impact op de natuur en omgeving beperkt. Concreet biedt het bescherming tegen dierlijke graverijen. Daarnaast heeft het heavescherm een enigszins positieve invloed op de kwel richting het achterland.
Piping
In de Standhazensedijk is op verschillende plekken sprake van zogenoemde ‘pipes’. Er stroomt water onder de dijk door. Dat water neemt zand uit de dijk mee op weg naar de naastgelegen teensloot. Hier zijn zandmeevoerende wellen waarneembaar. Bij hogere buitenwaterstanden kunnen deze wellen uitgroeien tot pipes die de dijk verzwakken. De zandmeevoerende wellen zijn zichtbaar bij steeds lagere waterstanden. Inmiddels worden al wellen waargenomen bij waterstanden die 10 keer per jaar optreden. Bovendien zijn in 2020 op het oostelijk deel van het dijktraject scheuren in de toplaag aan de binnenzijde van de dijk waargenomen.
Kwelprobleem
“We hebben gekozen voor de best mogelijke oplossing die bovendien betaalbaar is. Geen van de oplossingen lost het kwelprobleem op. Zelfs als we een scherm 25 meter diep in de grond aanbrengen, kan kwel niet voorkomen worden. Het grondwater stroomt namelijk van alle kanten en er treden ook diepere kwelstromen op vanuit de Amertak. Bovendien zijn er gedurende de jaren in de directe omgeving ontwikkelingen gerealiseerd, zoals de haven van Drimmelen en een recreatieplas bij de Amertak die invloed uitoefenen op de dijk. Dat zijn feiten waar wij als waterschap niets aan kunnen veranderen”, aldus dagelijks bestuurslid Cecile Franssen van waterschap Brabantse Delta.
Korte projectduur
De dijkversterking Standhazensedijk is uniek te noemen, omdat de totale projectduur slechts zo´n 2 tot 3 jaar is in plaats van de gebruikelijke 5 jaar. De versterking gaat over een lengte van zo’n 750 meter. Dat is een kort traject in vergelijking met andere projecten uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hiervoor is gekozen omdat deze locatie snel versterkt moest worden, aangezien bij hoogwater zandmeevoerende wellen zichtbaar waren in de teensloot. Het project wordt uitgevoerd door aannemer Van Oord en is naar verwachting najaar 2024 gereed.
Zowel richting Geertruidenberg en Oosterhout, als de andere kant naar Moerdijk en Willemstad vinden de komende jaren nog meer dijkversterkingen plaats.