AAWS ontwikkelde met een consortium van bedrijven een geïntegreerd regenwaterbeheersysteem op het Green Village terrein van de TU Delft. Doel is om wateroverlast en watertekort in stedelijke gebieden te voorkomen. Ook staat er een ‘groene wand’ die voor koelte in steden moet zorgen.
Het project startte 1 maart en loopt vooralsnog twee jaar door. De bedrijven in het consortium koppelden een Rainwater Wall (RwW) van AAWS aan een adaptieve en slimme regeling van RMA Hydromet die de vullingsgraad van de langwerpige, smalle en hoge tank bijhoudt in relatie tot de weersverwachting van het KNMI. “Wellicht dat er met kunstmatige intelligentie nog verbeteringen mogelijk zijn in de slimme regeling, zodat we nog langer op het terrein van de Green Village kunnen blijven”, stelt directeur Martijn Nitzsche van AAWS.
Heftige bui
Het systeem werkt als volgt: wordt een heftige bui verwacht, dan wordt water uit de tank geloosd in het dan nog niet overbelaste riool. Door de lozing van het water wordt de buffercapaciteit van de tank gemaximeerd en op het moment dat het dan vervolgens gaat regenen, kan een maximale hoeveelheid hemelwater in de tank worden gebufferd.
Riool ontzien
Het riool wordt zo ontzien en wateroverlast gereduceerd. “Als meer wateroverlast wordt verwacht omdat er meer water moet worden afgevoerd, dan plaats je gewoon een grotere, of meerdere tanks met navenant meer buffercapaciteit”, zegt Nitzsche.
AAWS plaatste eerder een tank van tien meter lang en drie meter hoog bij Kleinstesoepfabriek in Leek. Die wil op termijn het water gaan gebruiken om biologische soep te produceren. De Rainwater Wall op Green Village is ook gekoppeld een ‘groene wand’ van Donker Groen uit Sneek, die voor koelte in steden moet zorgen.
Vochtsensoren
De verticale wand is voorzien van vochtsensoren die, zodra gewenst, de planten bevloeien met water uit de tank. De tank is ook nog gekoppeld aan een regenwaterzuiveringsinstallatie van Mijn Waterfabriek. “Hoewel we daarmee aantoonbaar zuiverder water kunnen maken van wat er gemiddeld uit de kraan komt, mogen we het -nog- niet inzetten voor dat doel”, aldus Nitzsche. Dat mag namelijk niet binnen de huidige Drinkwaterwet. “Daarom mikken we vooralsnog op inzet van de zuivering om sanitair te spoelen en waswater te produceren.”
Urgentie neemt toe
Nitszche ziet de urgentie bij bedrijven om regenwater van het riool af te koppelen toenemen. Dat speelt onder meer in Brabant, Limburg en de regio Rotterdam. Gemeentes stellen hier steeds vaker regels voor op. “Het is kennelijk een urgent probleem”, aldus de directeur van AAWS.