aquathermie
Foto: waterschap AGV

Samen met Energiecoöperatie Wijdemeren en de gemeente Wijdemeren maakt waterschap Amstel, Gooi en Vecht een plan om huizen te verwarmen met warmte uit het afvalwater van rwzi Horstermeer. Bewoners van de wijken in Nederhorst den Berg en Kortenhoef worden betrokken bij het maken van de plannen. Op donderdag 11 april tekenden alle partijen een overeenkomst.  

Door warmte te gebruiken uit rioolwater zijn er minder fossiele bronnen zoals aardgas nodig om bijvoorbeeld huizen te verwarmen. Met deze techniek die ‘thermische energie uit afvalwater’ (TEA) heet, is er minder CO2-uitstoot. Ook is het hergebruiken van de warmte uit afvalwater circulair. Warmte uit afvalwater van het rwzi Horstermeer is groot genoeg om warmte te leveren voor warmtenetten in verschillende dorpen in Wijdemeren, rondom de Loosdrechtse plassen.

Duurzame warmte

De wijken Nederhorst den Berg en Ankeveen kunnen gebruik maken van de persleiding met gezuiverd afvalwater (effluent) die loopt van de rwzi Horstermeer naar de Vecht. Langs Kortenhoef loopt een persleiding met ongezuiverd afvalwater (influent) naar de RWZI Horstermeer toe. Sander Mager, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “Wij willen gemeentes in ons beheergebied helpen de warmte uit het inkomende en uitgaande rioolwater van de zuivering Horstermeer te benutten in de energietransitie. Deze rioolwaterzuivering is een grote potentiële bron van duurzame warmte.”

Energiecoöperatie Wijdemeren

Voorzitter Anne-Marie Poorthuis van Energiecoöperatie Wijdemeren: ‘Dit is een belangrijk moment in de energietransitie voor onze coöperatie en dus van en voor de inwoners van Wijdemeren. De mensen uit twee wijken in Nederhorst den Berg en Kortenhoef krijgen de eerste kans om mee te denken en te beslissen over een bronnet.’

Bronnet 12-15°C of een 60°C warmtenet

Voor Kortenhoef, een wijk met 1332 (voornamelijk) woningen vanaf 1950-1960 wordt nog een afweging gemaakt tussen een coöperatief bronnet van 12-15 °C met individuele warmtepompen, of een coöperatief warmtenet op 60°C. Bij een 60°C warmtenet verwarmt een centrale warmtepomp het water naar de gewenste temperatuur. Een van de criteria voor bewoners die de energiecoöperatie nader onderzoekt is het ruimtegebruik in de woning. In Kortenhoef vraagt de isolatiestaat van de woningen met bouwjaren vanaf 1950 nog veel aandacht. Voor Blijkpolder Nederhorst den Berg, een wijk met ongeveer 550 (voornamelijk) woningen vanaf 1985, is het meest duurzame en gunstige alternatief een collectief bronnet met een brontemperatuur van 12-15 graden naar de woningen en individuele warmtepompen in de woningen.

Wijkuitvoeringsplannen

Inmiddels is formeel gestart met de voorbereiding van een wijkuitvoeringsplan (WUP) dat eind 2024 klaar moet zijn. In het kader van de Transitievisie Warmte van de gemeente wordt voor elke wijk een wijkuitvoeringsplan voorbereid. Vervolgens vraagt de energiecoöperatie bewoners committent voor de uitvoering en wordt de gemeente gevraagd om het wijkuitvoeringsplan vast te stellen. Bij voldoende deelnemers kan dan de aanleg van het bronnet starten.