![Fredrik Huthoff overlegt met het technische team voor de Kazachse overstromingsramp (foto: IHE Delft). Kazachstan](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2024/05/D0043219L0017978P001_KazakhstanDutchRiskReponse-696x522.jpg)
Het Nederlandse Disaster Risk Reduction and Surge Support (DRRS) team heeft met waterexperts van verschillende disciplines de noodsituatie in Kazachstan, na twee weken van enorme overstromingen, helpen verlichten. Het Centraal-Aziatische land had de Nederlandse regering namelijk om hulp gevraagd. De hulpmissie werd geleid door associate professor Fredrik Huthoff van IHE Delft.
De overstroming begin april trof bijna een derde van het land. Kazachstan is twee keer zo groot als Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje samen. De ramp was volgens Huthoff een ‘perfecte storm’, omdat er meerdere mechanismen in het spel waren. Extreme regenval, een dambreuk en smeltwater uit het Oeralgebergte droegen tegelijkertijd bij aan de enorme ramp. Buitensporige hoeveelheden water kwamen uit alle richtingen, omdat de extreme weersomstandigheden ook meerdere rivierbekkens troffen.
De klok rond
De associate professor werd over de missie geïnterviewd op de website van IHE Delft. “De Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev noemde het de ergste ramp die het land in meer dan tachtig jaar heeft meegemaakt”, zegt Huthoff in het interview. “Meer dan 120.000 mensen moesten worden geëvacueerd uit de getroffen gebieden. Toen ik aankwam, heb ik gesproken met ambtenaren van de ministeries en de Kazachse hydrometeorologische dienst om te helpen beslissen over de juiste handelwijze die past bij de omvang en urgentie van het probleem en de middelen en capaciteiten ter plaatse. Het was prijzenswaardig om te zien hoe de Kazachse autoriteiten de klok rond werkten en openstonden voor samenwerking met ons, om ervoor te zorgen dat de best mogelijke acties werden ondernomen. En je moet dat zien in de context van de noodsituatie die zich op dat moment ontvouwde en nog steeds ontvouwt. Het is gewoon overweldigend, deze overstromingen vinden plaats op een schaal die nog nooit eerder in de wereld is vertoond.”
Enorme druk
De Kazachse autoriteiten stonden volgens Huthoff onder enorme druk in een zich alsmaar verder ontwikkelende situatie. De aanwezigheid van het DRRS-team ter plaatse met zijn technische back-up in Nederland stelde volgens hem de Kazachse ambtenaren gerust bij het nemen van beslissingen over hoe ze verder moesten gaan. Huthoff: “Een concreet voorbeeld op de eerste dag: door het stijgende waterpeil dreigde de stad Atyrau onder water te lopen. De Kazachse autoriteiten waren al bezig met het graven van een kanaal langs het pad van een voormalige zijrivier om de hoogwatersituatie te verlichten voordat het de stad zou bereiken. We gingen zitten met hun technische team in de situatiekamer van het Kazachse ruimtevaartagentschap. Ons team had technische ondersteuning in Nederland en die kon de berekeningen maken die bevestigden dat deze actie de situatie inderdaad zou verlichten.”
Langetermijnplan
Het team van Huthoff werd gevraagd om te helpen bij het in kaart brengen van de waterstromen, mee te werken aan noodmaatregelen en een langetermijnplan op te stellen om toekomstige overstromingsrampen te beperken. “Het plan dat we nu opstellen kan als blauwdruk dienen voor extreme weersomstandigheden in andere delen van de wereld”, stelt Huthoff. “Door de klimaatverandering zullen soortgelijke extreme gebeurtenissen in de toekomst waarschijnlijker worden. De lessen uit Kazachstan kunnen andere landen helpen bij het ontwikkelen van hun eigen procedures en methoden voor overstromingsbeheer in de toekomst.”