Waterschap Zuiderzeeland heeft een aanbesteding in de markt gezet voor de uitbreiding, renovatie en verduurzaming van rwzi Almere tussen 2027 en 2030. Het waterschap zoekt onder meer aannemers die een slibgisting kunnen bouwen en een installatie om met poederkool micro’s te verwijderen. De kosten bedragen tussen de 35 en 48 miljoen euro.
De beoogde slibgistingsinstallatie (Ephyra van Royal HaskoningDHV) reduceert niet alleen de hoeveelheid zuiveringsslib, maar produceert ook biogas. Zuiderzeeland wil het opwerken tot aardgas dat geschikt is voor het verwarmen van woningen in Almere. Het vrijkomende CO₂ wordt vervloeid (groene CO2). De aannemer moet eerst de leegstaande nabezinktank ombouwen tot een voorbezinktank. Ook komen er geurbehandelingsinstallaties.
Klimaatvoetafdruk
Door het project reduceert het waterschap de CO2-uitstoot van awzi Almere naar verwachting met 80 procent. Dit is inclusief de emissie van methaan maar exclusief de emissie van lachgas. Zuiderzeeland werkt in 2024 plannen uit om uiteindelijk tot nul CO2-uitstoot te komen.
Poederkool
Verder komt er een installatie met (biologisch) poederkool om micro’s te verwijderen. Hierdoor verwacht het waterschap dat de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater aanzienlijk verbetert. De voordelen van poederkool doseren zijn lagere
investeringskosten en exploitatiekosten ten opzichte van de andere technieken, zoals granulair kool (OneStep), ozon en capillaire nanofiltratie, stelt Zuiderzeeland in bijgaand 05.d.b Achtergronddocument AWZI Almere – Verwijderen microverontreinigingen Poederkool uit snoeihout heeft bovendien een lagere CO2-voetafdruk en de
slibproductie neemt circa met 1-2% toe door het doseren van poederkool. Zuiderzeeland wil ook grondstoffen, zoals fosfaat, uit het afvalwater gaan terugwinnen. Doel is om alle werkzaamheden zo uit te voeren dat de biodiversiteit op het terrein toeneemt.
Lees hier het aanbestedingsdocument.