De buizen van drie windmolens aan het Grevelingenmeer kunnen wellicht als wateropvang voor landbouwer Cornelis Van Eck gaan dienen. De molens zijn bijna afgebroken en in iedere buis die blijft staan past 300.000 liter water. Doel is om het water voor druppelirrigatie toe te passen, zodat de agrariër niet meer hoeft te beregenen.
Van Eck kreeg het idee om de windmolens maar ten dele af te breken, toen hij van Eneco hoorde dat ze weg moesten. “Ik kan het water dan op een natuurlijke manier gebruiken voor de irrigatie van onze percelen”, vertelt hij in een persbericht op de site van waterschap Hollandse Delta.
Nu moet hij het water telkens van honderden meters verderop halen. Dat hoeft straks wellicht niet meer. Dan liggen er slangen met druppelaars in de grond die de uien en aardappelen van precies voldoende water voorzien.
Minder waterverbruik
Het scheelt aanmerkelijk in het waterverbruik. “Met druppelen heb ik elke week gemiddeld 20.000 tot 30.000 liter water nodig. Met ‘regen van boven’ is dat 5 tot 6 keer meer”, aldus Van Eck. Voor elke meter water moet er zo’n 1.000 mm regen vallen. Zo krijgen de ‘oude’ molens een nieuwe functie. De overige delen van de masten en de wieken worden door een ander bedrijf verwerkt tot straatmeubilair, speeltoestellen of geluidsschermen.
Overwegend positieve reacties
Alle instanties hebben zijn plan positief ontvangen en denken mee: gemeente, waterschap, provincie en Eneco. De reacties van andere boeren op het eiland zijn overwegend positief, stelt het waterschap. Voorlopig ligt het plan echter nog op de tekentafel.