Hunze en Aa
Aanvoergemaal Dorkwerd (foto: Hunze en Aa’s).

De natte herfst, winter en lente lijken in het noorden van het land alweer oude geschiedenis. Waterschap Hunze en Aa’s is op 15 mei gestart met wateraanvoer vanuit de noordelijke route. Via de zuidelijke route deed het waterschap dit al eerder. De wateraanvoer is nodig om de waterpeilen op hoogte te kunnen houden.

“We brachten het water in onze sloten de afgelopen maand geleidelijk van winterpeil naar zomerpeil”, laat het waterschap weten. “Dit is gemiddeld zo’n 50 centimeter hoger dan het winterpeil. Zelfs bij een natte winter, zoals afgelopen jaar, beginnen we daar al op tijd mee. Dit is nodig omdat er in de zomer veel water verdampt en planten, bomen en gewassen veel water opnemen. We zien dat nu al. Daarom voeren we water aan.”

IJsselmeer

Het aanvoeren van zoetwater is ook nodig om de kwel van brak grondwater weg te kunnen spoelen en het water in de sloten van noordoost-Groningen zoet te houden. “We voeren het water aan vanuit het IJsselmeer”, aldus Hunze en Aa’s. “Dit water wordt via verschillende aanvoergemalen ons gebied ingepompt. Via de Hoogeveensche Vaart (1 kuub per seconde) om het gebied in zuidoost Drenthe te voorzien van water. En sinds 15 mei voeren we ook water aan via gemaal Dorkwerd (5 kuub per seconde) om het noordelijk deel van ons gebied van water te voorzien.
De tekst loopt verder onder het kaartje

Hunze en Aa
Bron: Hunze en Aa’s

Grondwaterstand binnen bandbreedte

Door water aan te voeren, zorgt het waterschap ervoor dat het water in de sloten en watergangen op peil blijft, zodat het grondwater niet te ver uitzakt. Maar niet alle delen van het werkgebied van Hunze en Aa’s krijgen extra water via de noordelijke of de zuidelijke route. Dat is nu ook nog geen probleem, stelt het waterschap: “In de gebieden waar we geen water kunnen aanvoeren, ligt de grondwaterstand op dit moment nog binnen de gemiddelde bandbreedte.”