![DB-lid Sander Mager verdedigt in de AB-vergadering van Waterschap AGV het bestuursvoorstel om 52 miljoen euro te investeren in een vierde zuiveringstrap voor de rwzi’s Uithoorn en Ronde Venen (foto: live-feed AGV). Uithoorn Ronde Venen](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2024/05/D0043866L0017978P001_SanderMagerVergadering-696x435.jpg)
De rioolwaterzuiveringen Uithoorn en de Ronde Venen van waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) krijgen extra zuiveringstrappen voor de verwijdering van medicijnresten en andere micro’s. Het algemeen bestuur van het waterschap stemde op 16 mei unaniem voor een investeringskrediet van 52,5 miljoen euro.
Omdat de twee rwzi’s in 2035 op de planning staan voor renovatie/nieuwbouw, gaf het algemeen bestuur eerder opdracht om een marktconsultatie te houden om te zien of het haalbaar is om tijdelijk modulaire installaties voor de vierde trap op deze locaties te plaatsen, die na tien jaar, rond 2035, (gedeeltelijk) herbruikbaar zijn. Dat zou immers de doelmatigheid van de investering in een aanvullende zuiveringsstap vergroten.
Gestandaardiseerd
De conclusie van het onderzoek is dat volledig verplaatsbare en herbruikbare installaties niet haalbaar zijn, maar dat het wel haalbaar is om gestandaardiseerde installaties te plaatsen waarvan onderdelen na tien jaar op een nieuwe locatie hergebruikt kunnen worden. Deze modulaire installaties zijn bij een eventuele samenvoeging van de rwzi’s uit te breiden of te hergebruiken.
Netcongestie
Ook bleek uit het onderzoek dat netcongestie mogelijk een belemmering kan vormen om de bestuurlijke doelstelling van minimaal 80 procent verwijdering te realiseren. Het dagelijks bestuur stelde daarom voor om een ondergrens van 70 procent verwijderingsrendement van medicijnresten op rwzi Ronde Venen te accepteren, wanneer het streven van 80 procent vanwege de netcongestie niet haalbaar blijkt. Het algemeen bestuur ging daarmee akkoord. De toekomstige eis vanuit de nieuwe Europese Richtlijn stedelijk afvalwater ligt weliswaar op 80 procent, maar deze gaat pas gelden na afloop van de tien jaar waarvoor de aanvullende zuiveringstrappen nu gaan worden gebouwd.
Tijdsdruk
Het dagelijks bestuur benadrukt dat snelle realisatie van de aanvullende zuiveringstrappen op beide rwzi’s belangrijk is om de waterkwaliteitsdoelen van de KRW te halen. Bovendien is er sprake van tijdsdruk omdat realisatie voor eind 2026 nodig is om in aanmerking te blijven komen voor subsidie vanuit het ministerie van IenW.
Samenvoegen
Rwzi Uithoorn en rwzi Ronde Venen lozen allebei op de Amstel, ongeveer op dezelfde hoogte van de rivier. Conform het Masterplan Zuiveren wordt in 2035 overwogen om deze twee installaties samen te voegen. Het gevolg hiervan is dat het voor de levensduur van de aanvullende zuiveringstrap en ook voor de technische keuze goed is om deze twee rwzi’s gelijktijdig aan te passen, stelt het waterschap.