![De gepatenteerde technologie van Hemel(s)water is onder meer getest bij vijf pilots in Tanzania (foto: Albert Jansen) Albert Jansenb, Hemel(s)water](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2024/06/D0044650L0017975P001_HOS1696x338.jpg)
Albert Jansen creëerde met zijn Hemel(s)water naar eigen zeggen een duurzame oplossing voor de hedendaagse waterproblemen langdurige droogte en zoetwaterschaarste. Toch lukt het hem niet om van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een drinkwater vergunning te krijgen om de techniek toe te passen in een Rotterdams buurthuis. Hoe kan dat?
Jansen probeert sinds oktober 2023 een vergunning bij de ILT te krijgen voor een zeer kleinschalige toepassing in een Rotterdams buurthuis met 2m³ opslag. De leiding wil de gasten niet alleen een gratis glaasje Hemel(s)water schenken, maar het gezuiverde regenwater ook gebruiken voor koffie, thee en soepbereiding.
Verkeerde gronden
Het lukt Jansen maar niet om een drinkwatervergunning bij de ILT te krijgen. Daarom schreef hij een brief aan demissionair minister Harbers van IenW om aandacht te vragen voor het moeizame proces waarin hij is beland.
De kern van zijn betoog is dat de ILT de vergunning op de verkeerde juridische gronden afwijst.
Zo stelt de ILT in de afwijzing dat de Nederlandse drinkwater wetgeving slechts twee bronnen kent voor de collectieve productie van drinkwater: grondwater en oppervlaktewater.
Juridisch niet juist
“Dat is juridisch niet juist”, meent Jansen. Hij verwijst naar artikel 1 van de Drinkwaterwet. Hierin staat dat er naast grondwater en oppervlaktewater ook zeewater of een andere grondstof kan worden gebruikt om drinkwater te bereiden.
“Ik ga ervan uit dat regenwater, al duizenden jaren in gebruik als drinkwater, valt onder andere grondstoffen. Eén ding is zeker: het is overduidelijk niet één van de andere drie grondstoffen.”
Grondwaterkwaliteit
De ILT schrijft verder in de afwijzing dat drinkwater uit regenwater meer vervuild is dan uit grondwater. Dat is volgens Jansen pertinente onzin. Grond- en oppervlaktewater zijn oorspronkelijk regenwater. “Eigenlijk is het onnodig verontreinigd regenwater. Logisch want water dat op land valt komt met veel meer soorten verontreiniging in contact dan regen dat alleen op een schuin dak valt.”
Watertransitie
Jansen heeft vooralsnog geen reactie op zijn brief aan Harbers ontvangen. Hij benadrukt dat hij samen met veel partners het Hemel(s)water concept in negen jaar tijd ontwikkelde tot een bruikbaar product.
Hij won met zijn gepatenteerde technologie nationaal en internationaal diverse prijzen. Verschillende pilotonderzoeken in Nederland, België en Tanzania leidden tot dit resultaat. Bovendien certificeerde Kiwa in 2021 Hemel(s)water om drinkwater uit regenwater te maken.
“Ik wil graag een bijdrage aan de watertransitie leveren”, benadrukt Jansen. “En dat is ook hard nodig, gezien de toenemende zoetwaterschaarste. Maar dat lukt niet doordat de ILT onze aanvragen steeds resoluut afwijst op in mijn ogen onterechte juridische en inhoudelijke gronden.”