CO₂ afvanginstallatie
Rwzi Echten (foto:WDODelta)

Er komt geen CO2-afvanginstallatie op rwzi Echten. Dat heeft het algemeen bestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta 4 juni besloten. De installatie zou niet alleen duurder zijn dan eerder werd begroot, maar is ook niet meer nodig door recente aanpassingen in de Europese rekenregels voor broeikasgasemissiereductie. Hierdoor krijgt het waterschap ook zonder CO2- afvanginstallatie een goede prijs voor de groengascertificaten.

De installatie zou jaarlijks ongeveer 1.500 ton broeikasgas kunnen afvangen. Volgens Miranda Wesselink, lid van het dagelijks bestuur van WDODelta namens het CDA, is CO2-afvang echter niet de meest efficiënte manier om de broeikasuitstoot te reduceren.

Reductie lachgas

De reductie van lachgas levert volgens haar veel meer resultaat op. Bovendien zijn de Europese rekenregels voor broeikasgasemissiereductie onlangs geactualiseerd. Hierdoor ontvangt WDODelta ook zonder CO2-afvanginstallatie de hoogste prijs voor de groengascertificaten, gaf ze in de vergadering van 4 juni aan. “Goed nieuws uit Brussel komt dus ook voor”, aldus het bestuurslid. Deze ontwikkeling geeft het waterschap de ruimte om af te zien van de afvang van CO₂ en het geld te gebruiken voor duurzame maatregelen die meer resultaat opleveren. “Die zoektocht gaan we starten en we houden u hiervan op de hoogte”, gaf ze in de vergadering aan.

Voorbereidingskrediet

Het algemeen bestuur verstrekte in november 2022 nog een voorbereidingskrediet van 600.000 euro voor de bouw van de CO2-afvanginstallatie. Er ligt inmiddels een nagenoeg gereed definitief ontwerp. Ook zijn nadere kostenramingen opgesteld. Hieruit blijkt dat de jaarlijkse opbrengst van de CO2-afvangsinstallatie zou wijzigen naar jaarlijkse kosten van 867.000 euro. Het zuiveringstarief zou hierdoor vanaf 2025 met 1,27 procent omhoog gaan.

Stijgende markprijzen

Het algemeen bestuur ging eerder uit van een jaarlijkse opbrengst van 446.000 euro voor de installatie, waardoor het zuiveringstarief met 0,81 procent zou dalen. De kosten voor de bouw van de installatie nemen toe door onder meer door stijgende marktprijzen en wijzigingen in de scope voortkomend uit nadere detaillering van de installatie. Daarnaast levert de installatie dus geen bijdrage meer aan extra opbrengsten voor de groengascertificaten.

Startschot

Op 20 september 2023 gaven betrokkenen het startschot voor de bouw van de duurzame slibgistingsinstallatie van rwzi Echten. Doel is om de komende jaren het verwerken van het rioolslib verder uit te bouwen. Het waterschap gaat 2,5 miljoen kuub groen gas per jaar produceren dat geschikt moet zijn voor 2.000 huishoudens.

Warmte hergebruiken

Ook gaat het waterschap de warmte uit gezuiverd afvalwater hergebruiken. Medio 2025 neemt WDODelta de installatie naar verwachting in gebruik. Maar er komt vooralsnog dus geen installatie om de CO₂ af te vangen die vrijkomt bij de productie van groengas. Wijzigende inzichten kunnen er mogelijk toe leiden dat er op een later moment  alsnog een komt.