PVV-Kamerlid Barry Madlener wordt door zijn partij voorgedragen voor de post van minister van Infrastructuur en Waterstaat in het nieuwe kabinet-Schoof. De partij van Geert Wilders zal ook de nieuwe staatssecretaris op dit ministerie leveren. Dat wordt Chris Jansen, die nu nog gedeputeerde is in Flevoland.
Geactualiseerd op 14 juni, 13:15u
Nogmaals geactualiseerd op 17 juni, 17:54u
Madlener, in 1969 geboren in Leiden en opgegroeid in Oostvoorne, heeft als Kamerlid steeds Infrastructuur en Waterstaat in zijn portefeuille gehad. In zijn eerste periode (van 2006 tot 2009) was hij lid van de Kamercommissie Verkeer en Waterstaat. Vervolgens was hij vijf jaar lang fractievoorzitter van de PVV in het Europees Parlement. Nog in die periode als Europarlementariër kwam hij ook weer terug in de Tweede Kamer, na de verkiezingen van 2012. Hij werd toen lid van de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu, die in 2017 de Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat ging heten, naar analogie met de naamswijziging van het ministerie.
Pim Fortuyn
Van huis uit is Madlener makelaar. Na de havo volgde hij de opleiding makelaardij en werd hij makelaar in Rotterdam. Daar werd hij ook politiek actief: “In de loop van mijn carrière als makelaar raakte ik meer en meer maatschappelijk betrokken”, zegt Madlener in zijn korte biografie op de website van de PVV. “Ik kwam voor mijn werk veel bij de mensen thuis en dan werd er vaak over maatschappelijke problemen en politiek gesproken. Dan voelde ik vaak de ergernis van deze hardwerkende burgers over het feit dat de politiek zo ver van de mensen af staat. Naar de problemen die men dagelijks ondervindt wordt zelden geluisterd, laat staan dat er een oplossing voor wordt geboden. Bij de opkomst van Leefbaar Nederland meldde ik mij aan om te helpen bij de vorming van deze nieuwe politieke beweging. Dat bleek een groot succes, totdat Pim Fortuyn werd vermoord. Vervolgens werd ik gekozen in de gemeenteraad van Rotterdam.” Madlener was van 2002 tot 2007 raadslid voor Leefbaar Rotterdam.
Mark Harbers
Op 17 juni heeft Barry Madlener als beoogd minister van Infrastructuur en Waterstaat een gesprek gevoerd met formateur Van Zwol. Doordat dit ministerie naar de PVV gaat, staat inmiddels vast dat VVD’er Mark Harbers niet terugkeert op deze post. De partij van Wilders levert ook de staatssecretaris. Daarmee wordt IenW, evenals het ministerie van Landbouw (BBB), straks bestierd door één partij. In kabinet-Rutte IV, dat ook bestond uit vier partijen, was dat bij geen enkel ministerie het geval.
Staatssecretaris Jansen
Chris Jansen is de beoogde staatssecretaris op Infrastructuur en Waterstaat. De PVV’er is op dit moment gedeputeerde voor de provincie Flevoland. Hij vervult die functie sinds afgelopen jaar. Jansen heeft 19 juni een gesprek met informateur Van Zwol over zijn kandidatuur. Op dit moment heeft hij onder meer economie in zijn portefeuille. De gedeputeerde komt uit Almere en was lange tijd gemeenteraadslid voor de PVV in die stad. Ook was hij Statenlid en fractievoorzitter in Provinciale Staten. Daarnaast heeft hij korte tijd in de Tweede Kamer gezeten als woordvoerder op het gebied van de zorg.
![](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2024/06/Chris-Jansen-1920x1080-1-300x169.jpg)
Opvolger
Het doorschuiven van Jansen naar het kabinet, betekent dat de PVV in Flevoland op zoek moet naar een opvolger als lid voor het college van Gedeputeerde Staten. De fractie in Provinciale Staten bestaat momenteel uit drie leden en twee burgerleden.
Portefeuilleverdeling
Overigens is nog niet officieel bekend wie de portefeuille Water onder zijn hoede gaat nemen, Madlener of Jansen. De portefeuilleverdeling tussen minister en staatssecretaris vindt namelijk plaats in het zogeheten constituerend beraad, ook wel de oprichtingsvergadering van het nieuwe kabinet genoemd, dat gewoonlijk kort voor de bekende bordesfoto plaatsvindt. Mogelijk wordt daar besloten de portefeuille Water aan staatssecretaris Jansen te geven, alhoewel de kans daarop in Den Haag momenteel klein wordt geacht. Joop Atsma (kabinet-Rutte I) was de laatste staatssecretaris die dat beleidsterrein onder zijn hoede had. Bij het constituerend beraad van kabinet-Rutte II, in 2012, werd die portefeuille van de staatssecretaris naar de minister geschoven. De portefeuille Spoor ging de omgekeerde weg en kwam bij staatssecretaris Wilma Mansveld terecht. Naar verluidt was de toenmalige minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Maas Geesteranus (destijds nog Melanie Schultz van Haegen geheten) verantwoordelijk voor die uitruil: zij zou het lastige Fyra-dossier niet op haar bordje willen.