Water- en slibbehandelingsspecialist CirTec, onderdeel van Nijhuis Saur Industries (NSI), heeft tijdens het BlueTech Forum 2024 in Edinburgh de Lighthouse Award in ontvangst mogen nemen. De prijs is een erkenning van CirTecs bijdragen aan innovatie en duurzaamheid voor de bouw van ‘s werelds eerste grootschalige cellulosewinningsinstallatie.
De Lighthouse Awards worden jaarlijks uitgereikt aan mensen, bedrijven en organisaties die positieve veranderingen in de watertechnologie stimuleren. CirTec ontwikkelde een baanbrekende oplossing om cellulose uit rioolwater te winnen en te hergebruiken: de CellCap-technologie. De jury van de Lighthouse Awards wees op CirTecs innovatieve aanpak om grondstoffen uit rioolwater te winnen, energie te besparen en de CO2-voetafdruk van rioolwaterzuiveringsinstallaties te verkleinen. De prijsuitreiking vond plaats in de Assembly Rooms in het hart van Edinburgh (Schotland).
‘Verheugd’
Het is niet de eerste internationale prijs die CirTec ontvangt voor zijn CellCap-technologie. Twee jaar geleden won het bedrijf tijdens de WEX Global 2022 conference in het Spaanse Valencia ook al de WEX Global 2022 Award. Deze nieuwe erkenning wordt door het inmiddels door NSI overgenomen bedrijf uiteraard zeer gewaardeerd. "We zijn verheugd om de Lighthouse Award te ontvangen", aldus Coos Wessels, ceo van CirTec. "Deze erkenning bevestigt onze toewijding om de grenzen van watertechnologie en het terugwinnen van hulpbronnen, met name uit rioolwater, te verleggen. Het harde werk en de passie van ons team hebben geleid tot transformatieve oplossingen die gemeenschappen en het milieu ten goede komen."
Eerste grootschalige cellulosewinningsinstallatie
De bouw van ‘s werelds eerste grootschalige cellulosewinningsinstallatie bij de Net Zero Hub-rioolwaterzuiveringsinstallatie van Severn Trent in Strongford (VK) is momenteel in volle gang. Dit project is gericht op het extraheren van verteerbare reststromen en schone cellulose uit influent. Daarbij wordt de reststroom opnieuw behandeld om biogas te produceren en wordt de teruggewonnen cellulose gedroogd en hygiënisch gemaakt, om op die manier een verkoopbaar halffabricaat te creëren. CirTec werkt in dit project samen met Severn Trent, AtkinsRealis, JN Bentley en het projectteam van de Net Zero Hub.