Circle Wastewater Services
Luchtfoto van de AWZI op Chemelot (foto: Chemelot)

Circle Wastewater Services op Chemelot overtreedt sinds augustus 2023 geen lozingsnormen meer. Dat schrijft dijkgraaf Saskia Borgers van waterschap Limburg in een informatiebrief van het dagelijks bestuur.

Circle Wastewater Services is vanaf 2020 tot en met juni 2023 acht keer gewaarschuwd voor het overtreden van de normen van diverse parameters uit de vergunning. Vanaf juni 2023 krijgt het bedrijf geen waarschuwing meer. Het waterschap start dan meteen de procedure voor een last onder dwangsom.

Zeshonderd stoffen

De zestig chemiebedrijven op Chemelot hebben via Circle de strengste en meest transparante watervergunning van Nederland. Het is de eerste vergunning waarbij ruim zeshonderd stoffen die mogelijk in het afvalwater kunnen voorkomen, zijn benoemd en beoordeeld.

Het waterschap legde vanaf 2020 voor het overtreden van diverse parameters uit de vergunning negen keer een last onder dwangsom op. Daarnaast is een last onder dwangsom opgelegd voor het niet voldoen aan een onderzoeksverplichting uit de vergunning.

Last onder dwangsom

Als een jaar lang geen overtreding heeft plaatsgevonden, kan de overtreder het bevoegd gezag verzoeken om de last in te trekken. Circle heeft dit in een aantal gevallen gedaan. Het waterschap onderzocht vervolgens of er voldoende maatregelen zijn getroffen om een herhaling van een overtreding te voorkomen.

Dit leidde ertoe dat drie lasten onder dwangsom zijn ingetrokken. Daarnaast heeft één last onder dwangsom het maximumbedrag bereikt, waardoor deze is vervallen. In dat geval is ook weer een nieuwe last onder dwangsom opgelegd.

Viermaal verbeurd

Momenteel zijn er nog vijf lasten onder dwangsom opgelegd aan Circle. Met betrekking tot twee van deze lasten heeft Circle verzocht om deze in te trekken, omdat langer dan een jaar geen overtreding meer heeft plaatsgevonden. Deze verzoeken worden momenteel onderzocht en beoordeeld. Vanaf 2020 heeft Circle viermaal een dwangsom verbeurd. In totaal is een bedrag van 140.000 euro geïnd.

Het waterschap overlegt iedere zes weken en indien nodig vaker met Circle op locatie over onder andere de voortgang van de onderzoeksverplichtingen, analyseresultaten, overschrijdingen en rapportages, schrijft Borgers.

Monsters onderzoeken

Normec-AWS bemonstert in opdracht van het waterschap maandelijks gedurende zeven aaneengesloten dagen het effluent van de IAZI.  De deelstromen die zijn opgenomen in de vergunning worden periodiek bemonsterd in opdracht van het waterschap. Het waterschap toetst de analyseresultaten aan de geldende voorschriften in de vergunning.

Circle bemonstert en analyseert zelf dagelijks het effluent van de IAZI op de stoffen zoals in de vergunning is voorgeschreven. De analyseresultaten moeten Circle registreren, ten minste vijf jaar bewaren en zijn opvraagbaar voor het waterschap.

Achterafrapportage

Bij overschrijdingen van de norm meldt Circle dit direct bij het waterschap en overlegt het een achterafrapportage. Hierin staat vermeld wat de oorzaak van de overschrijding is, welke gevolgen de overschrijding heeft voor het oppervlaktewater, de maatregelen die zijn genomen of worden overwogen om de gevolgen van de overschrijding te voorkomen, te beperken of ongedaan te maken en ook andere gegevens die van belang zijn. Aan de hand van de achterafrapportage beoordeelt het waterschap of er sprake is van een overtreding.

Toezicht werkt goed

Het systeem van toezicht zoals hierboven beschreven werkt goed, stelt het waterschap. Circle meldt altijd meteen de overschrijdingen en levert de achterafrapportage aan. Vragen naar aanleiding van de achterafrapportage beantwoordt Circle tijdig.

In de meetresultaten van het waterschap en Circle zijn nauwelijks verschillen geconstateerd. Het waterschap constateerde geen overschrijdingen die nog niet door Circle waren gemeld.

De eventuele verschillen die zijn waargenomen tussen de metingen van Circle en van het waterschap waren te wijten aan de meetonnauwkeurigheid van de analysemethodes evenals de verschillende laboratoria (Circle heeft een ander laboratorium dan het waterschap).

Reactie Circle

De public affairs manager van Circle stelt dat waterschap Limburg de afgelopen jaren de lozing van Chemelot op de Maas steeds strenger heeft gereguleerd en genormeerd. De lozingsnormen zijn aangescherpt en Chemelot heeft diverse onderzoeks- en reductieverplichtingen opgelegd gekregen.

Toonaangevend

Hierdoor is de vergunning volgens naar toonaangevend, zowel in Nederland als internationaal. Circle is tevreden dat de door haar getroffen maatregelen effectief zijn gebleken en dat normoverschrijdingen beperkt zijn gebleven. “Dit neemt niet weg dat we ons zullen blijven inzetten om middels optimalisatieprojecten en studies de afvalwaterzuivering te verbeteren. Circle neemt haar vergunningsverplichtingen zeer serieus en monitort continu de kwaliteit en aanvaardbaarheid van de lozingen.”