Waterschap Hollandse Delta brengt beverwerend gaas aan in een dijk bij de Oude Maas ter hoogte van Hoogvliet. Eerder is ook in de voet van een dijk in Ridderkerk dergelijk gaas met een speciaal ontwikkelde machine in de grond gedrukt. Het waterschap heeft regelmatig te maken met schade door bevers.
Afgelopen winter bleek dat bevers vanuit het water grote schade hadden aangericht aan de dijk bij Hoogvliet. Ze hadden met hun graafwerk veel grond verzet, waardoor de dijk verzwakte. Door het aanbrengen van gaas kunnen de bevers komende winter niet opnieuw holen maken op deze plek. Een speciale machine duwt over een lengte van zo’n 300 meter gaas drie meter de grond in. “Op deze manier kunnen de bevers daar blijven leven en houden we het gebied achter de dijk veilig”, aldus het waterschap.
Beverprotocol
De Nederlandse waterschappen zien het aantal bevers – een beschermde diersoort – toenemen, en daardoor ook het aantal schades. De huidige populatie in Nederland wordt geschat op 7000 bevers. Hollandse Delta schat dat er in zijn werkgebied circa 2000 bevers leven. Wanneer er ernstige schade of risico voor openbare veiligheid door de bever optreedt, volgen de waterschappen en provincies de werkwijze uit het Beverprotocol. Ze beginnen met lichte maatregelen om de bever te ontmoedigen en als die niet helpen gaan ze verder met iets zwaardere maatregelen. Voor het plaatsen van gaas heeft Hollandse Delta daarom, geheel volgens het protocol, toestemming gevraagd aan de FaunaBeheereenheid van de provincie Zuid-Holland.
Afschieten
Soms werken de maatregelen uit het Beverprotocol echter niet goed genoeg en is afschieten het laatste redmiddel, zoals in oktober 2022 in Wamel, waar een onaanvaardbaar risico ontstond door graverij van bevers in de Waaldijk. Waterschap Rivierenland had daar al meerdere gangen uitgegraven met een lengte van ruim 20 meter en holen met een doorsnede van anderhalve meter.