Om de productie van hoogwaardige groene technologie door innovatieve maakbedrijven in Nederland te bevorderen, introduceert het kabinet de Investeringssubsidie Maakindustrie Klimaatneutrale Economie (IMKE). Er is zo’n 100 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in productielijnen en onderdelen voor elektrolyse-installaties. Daarvan kunnen ook watertechnologiebedrijven profiteren.
De nieuwe regeling is een initiatief van het Nationaal Groeifondsproject GroenvermogenNL. In totaal is 148 miljoen euro beschikbaar. Behalve voor elektrolysers (100 miljoen) is er 20 miljoen euro gereserveerd voor productielijnen van batterijen en 28 miljoen voor zonnepanelen. De regeling wordt gefinancierd uit drie Nationaal Groeifondsprojecten: GroenvermogenNL (groene waterstof), SolarNL (zonnepanelen) en Material Independence and Circular Batteries (batterijen).
CO2-reductie
De IMKE-regeling biedt directe financiële ondersteuning voor investeringen in productielijnen voor elektrolysers, innovatieve zonnepanelen en batterijen. Wat deze regeling volgens het ministerie van Klimaat en Groene Groei uniek maakt, is dat bedrijven geen directe CO2-reductie hoeven aan te tonen. “Voorheen was het lastig dit soort technologieën te stimuleren vanwege de vereiste directe CO2-reductie”, stelt het ministerie. “De vermindering van CO₂ gebeurt namelijk niet direct, maar pas bij de klant die de technologie gebruikt. Nu is het eenvoudiger voor bedrijven om voor de regeling in aanmerking te komen en te investeren in duurzame technologieën. Het doel blijft uiteraard om uiteindelijk voor een lagere CO2-uitstoot te zorgen.”
Klimaatdoelen
Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei): “Het opbouwen en verder ontwikkelen van nieuwe en groene industrie is ongelooflijk belangrijk voor Nederland. Niet alleen voor onze economie, ook om de klimaatdoelen die we hebben afgesproken te halen. Ondernemers bedenken de oplossingen, maar de stap naar grotere productiehoeveelheden is vaak moeilijk. Met deze investeringssubsidie zetten we, samen met drie Nationaal Groeifondsprojecten, een belangrijke stap in het opbouwen van duurzame technologieën en de omslag naar een groene economie.”
Niet enkel waterstof
De investeringssubsidie is gebaseerd op het Europese ‘Tijdelijk crisis- en transitiekader voor staatssteunmaatregelen ter ondersteuning van de economie na de Russische oorlog tegen Oekraïne’ (TCTF). De drie innovaties waarvoor deze subsidie is ontwikkeld, dragen bij aan de realisatie van de energietransitie. Ze verminderen de afhankelijkheid van fossiele energie en zorgen ervoor dat Nederland en Europa minder afhankelijk zijn van andere landen. Toch gaat het bij de elektrolyse-installaties niet enkel en alleen om de productie van (groene) waterstof. De subsidie is bestemd voor investeringen die nodig zijn om productielijnen op te zetten voor het produceren van elektrolysers. Maar dit kunnen ook productielijnen zijn voor noodzakelijke onderdelen van deze producten, zoals drukregulatoren, membranen, waterpompsystemen en waterzuiveringssystemen. Voor bedrijven in de watertechnologiesector is het daarom geen slecht idee om de IMKE-regeling eens goed te bekijken. Zo lijkt bijvoorbeeld de CEDI-technologie (Continuous Electrodeionization) van Pure Water Group kansrijk voor een IMKE-subsidie.
Subsidievoorwaarden
Binnen de regeling voor elektrolysers kunnen ondernemers in totaal voor maximaal 50 miljoen euro subsidie aanvragen. Ze kunnen een aanvraag indienen voor alle strikt noodzakelijke investeringskosten die nodig zijn voor het opzetten van de productielijn. Het gaat daarbij om tastbare (materiële) en niet-tastbare (immateriële) investeringen. Met materiële investeringen worden bedoeld de investeringen in fysieke onderdelen van de installatie, zoals installaties en apparatuur, machines. Maar ook grond en gebouwen als deze strikt noodzakelijk zijn voor de realisatie van de productielijn. Bij immateriële investeringen gaat het om investeringen in bijvoorbeeld detailengineering, het uitvoeren van functionele testen om te toetsen of de specificaties van de leverancier worden behaald, en inspectie van de productielijn voordat deze commercieel kan opereren (commissioning). Om subsidie te krijgen voor immateriële investeringen moeten deze:
• verbonden blijven met het gebied waar het project wordt uitgevoerd, en niet naar andere gebieden worden verplaatst;
• voornamelijk worden gebruikt in de vestiging van het bedrijf waar de realisatie van de productielijn plaatsvindt;
• voor marktconforme prijzen worden aangekocht van andere bedrijven zonder banden met de koper;
• worden opgenomen in de activa van de onderneming, die vervolgens kunnen worden afgeschreven;
• gedurende ten minste vijf jaar (voor grote ondernemingen) of drie jaar (voor kleine of middelgrote ondernemingen) na de voltooiing van uw project verbinding houden met dit project. Dit betekent bijvoorbeeld dat de immateriële activa niet mogen worden verkocht in deze periode.
Voorlichtingsbijeenkomst
Bedrijven die voldoen aan de voorwaarden kunnen vanaf 1 oktober tot en met 31 januari 2025 een aanvraag indienen bij RVO. Indien ze twijfelen of ze wel aan de voorwaarden voldoen, kunnen ze hun aanvraag vooraf laten toetsen. Op 13 augustus organiseert RVO bovendien een online voorlichtingsbijeenkomst over de nieuwe IMKE-regeling. Daarbij is er ook de mogelijkheid om vragen te stellen. U kunt zich daarvoor aanmelden via de website van RVO.